Staaroperatie

Dit is een operatie om uw (ouderdoms) staar te verhelpen. 

Een operatie is de enige behandeling bij (ouderdoms)staar. Zodra de staar erg hinderlijk wordt, kunt u kiezen voor deze staaroperatie. U bepaalt zelf wanneer u die operatie nodig vindt. 

Bij een staaroperatie vervangt de oogchirurg uw eigen troebele ooglens door een heldere kunstlens. Het doel van de staaroperatie is om u weer scherper te laten zien. Een staaroperatie is een veel uitgevoerde ingreep. Er zijn verschillende soorten lenzen die geïmplanteerd kunnen worden tijdens een staaroperatie. Sommige van deze lenzen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Verschillende soorten kunstlenzen:

Er zijn 3 soorten kunstlenzen die uw eigen troebele lens kunnen vervangen:

  • standaard lens: dit is een lens met dezelfde eigenschappen als een normale ooglens
  • multifocale lens: dit is een lens die bijziendheid en verziendheid corrigeert
  • torische lens: dit is een lens die een cilinder in het oog corrigeert.
Toon meer

Hoe verloopt een staaroperatie?

Een staaroperatie vindt meestal plaats onder druppelverdoving. Tijdens de operatie maakt de oogarts een klein sneetje in het hoornvlies. Uw eigen troebele lens wordt verwijderd en hiervoor in de plaats komt een heldere kunstlens. De operatie duurt ongeveer 15 minuten. 

Patiënten met staar aan beide ogen kunnen in CWZ aan twee ogen tegelijk geopereerd worden (simultane bilaterale cataractchirurgie). Voorheen werden patiënten met staar aan beide ogen eerst aan het ene oog geholpen en een paar weken later aan het andere oog. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico’s zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn:   

  • minder vaak naar het ziekenhuis
  • minder beperkingen tussen de twee operaties in
  • makkelijker en korter druppelschema
  • korter hersteltraject.

Waar vindt een staaroperatie plaats?

Een staaroperatie vindt plaats op de operatiekamer (OK) op de oogkliniek.

Groepsvoorlichting

Als u in aanmerking komt voor een operatie, kunt u tijdens een groepsvoorlichting aanvullende informatie krijgen over de operatie. De doktersassistent vertelt u wanneer en waar deze plaatsvindt. De groepsvoorlichting duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.

CWZ Zorgapp staaroperatie

Deze behandeling staat in de CWZ Zorgapp. De gratis app geeft u alle belangrijke informatie over de behandeling. De app kan u ook berichten en herinneringen sturen op het moment dat bepaalde informatie voor u belangrijk is.

Ben Wijnen over staaroperatie

‘Wat ben ik blij dat ik dit heb laten doen, zegt Ben Wijnen (72). Binnen 2 maanden tijd kreeg hij 2 nieuwe lenzen en was de staar verleden tijd.

Ben Wijnen,
patiënt Oogheelkunde
Lees zijn verhaal

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.