Spreidbroekje

Hulpmiddel om het heupgewricht goed te laten ontwikkelen. 

Een spreidbroekje wordt gebruikt bij baby’s met heupdysplasie. Na het vaststellen van de diagnose, wordt een spreidbroekje aangemeten. Dit doet de instrumentmaker.

Toon meer

Het spreidbroekje zorgt ervoor dat de beentjes gespreid worden en in spreidstand blijven. Hierdoor wordt de heupkop op de juiste plaats in de heupkom gebracht. Daardoor wordt het gewricht aangemoedigd zich op de juiste wijze te ontwikkelen.

Wanneer en hoe lang?

Het is belangrijk dat het broekje dag en nacht wordt gedragen. Het mag wel even uit tijdens het in bad doen en tijdens het aan- en uitkleden. Als het goed is heeft uw kind geen last van het spreidbroekje. Als dat wel het geval is, moet u contact opnemen met de orthopeed of instrumentmaker.

Meestal duurt de behandeling met een spreidbroekje 4 tot 6 maanden. Na 12 weken zal de orthopeed uw kind op de polikliniek controleren. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om te beoordelen of het gewricht zich meer ontwikkeld heeft. Dan wordt er ook besloten of het nodig is om het spreidbroekje wat langer te dragen. Wanneer de arts de heupafwijking pas na een half jaar ontdekt, duurt de behandeling vaak langer.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.