Sedatie IC

Sedatie is het best te vertalen met rust.

Op de intensive care (IC) krijgen patiënten vaak geneesmiddelen die rust geven (sedativa). Vaak geven we een beetje sedatie om stress of angst bij de patiënt weg te nemen.

Toon meer

Soms geven we veel sedatie omdat de patiënt beter te behandelen is als hij slaapt. Bijvoorbeeld als een patiënt heel moeilijk te beademen is.

Wat is het gevolg van sedatie?

Het gevolg is dat het bewustzijn verstoord is. Sommige mensen slapen door de sedatie heel diep en zijn eigenlijk niet meer te wekken. Het kan ook zijn dat de slaperigheid komt doordat de patiënt heel erg ziek is. Als de patiënt niet meer wakker wordt na sedatie noemen we dat een coma. Dat kan gebeuren na hersenletsel of bijvoorbeeld bij ernstige infectieziekten.

Wakker worden na sedatie

Mensen die we in slaap houden met sedatie kunnen pas wakker worden als we de sedativa stoppen. Na het stoppen verschilt het per patiënt wanneer hij wakker is. Dit varieert van minuten tot dagen. Het hangt af van het type medicijn en de werking van de organen. De patiënten die in coma liggen zonder sedativa worden pas wakker als hun lijf weer een beetje hersteld is. Dat herstel is vaak onvoorspelbaar.

In de war na wakker worden (delier)

Een patiënt die wakker wordt en die bovendien ernstig ziek is, is vaak in de war. Soms gaat deze verwardheid snel over. Vaker blijft de patiënt een tijd onrustig en in de war, dit noemen we een delier. Een delier behandelen we met medicijnen.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.