Scheelziensoperatie

Een scheelziensoperatie is een operatie aan de oogspieren.

Tijdens de operatie worden de oogspieren verplaatst of ingekort om scheelzien (strabismus) te verhelpen. De oogspieren bewegen de ogen en bevinden zich aan de buitenkant van de oogbal.

Hoe verloopt een scheelziensoperatie?

De oogarts maakt de spieren los van de oogbol en zet ze op een nieuwe plaats aan de oogbol weer vast. De arts voert de operatie meestal uit aan 2 ogen. Dit is nodig om de stand van de ogen zo symmetrisch mogelijk te krijgen. De operatie gebeurt onder algehele anesthesie (narcose) en duurt ongeveer 45 minuten.

Waar vindt een scheelziensoperatie plaats?

Deze behandeling vindt plaats op de operatiekamer (OK). Volwassenen worden een dag opgenomen. Kinderen worden opgenomen op de afdeling dagbehandeling voor kinderen.

Faye over de behandeling van haar luie oog

Faye (4) had links een'lui' oog. Deze aandoening werd bij Faye ontdekt toen ze één jaar oud was. Ze werd geopereerd om haar oogstand te corrigeren.

Faye,
patiënt Oogheelkunde
Lees haar verhaal

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.