Refractieve implantlens bij hoge brilsterkte

Bij mensen met een hoge brilsterkte kan de oogarts een refractieve implantlens in het oog plaatsen.

U heeft daardoor een veel minder sterke bril of contactlenzen nodig. De lens plaatst de oogarts in het voorste gedeelte van het oog tijdens een operatie.

Hierbij wordt de eigen ooglens niet verwijderd. Niet alle ogen zijn geschikt voor deze operatie.

Toon meer

Hoe verloopt het plaatsen van een refractieve implantlens?

Als eerste krijgt u narcose of lokale verdoving. De arts maakt een klein sneetje aan de rand van het hoornvlies. Vervolgens brengt hij of zij de kunstlens in het oog en plaatst deze vóór de pupilopening. Uw eigen ooglens blijft in het oog. Met speciale klauwtjes, wordt het lensje aan de iris bevestigd. De lens bevindt zich dus voor de iris en achter het hoornvlies. Als de lens is bevestigd, maakt de arts nog een klein onopvallend gaatje in de iris om de natuurlijke vloeistofstroom in het oog op gang te houden. Het sneetje aan de rand van het hoornvlies sluit de arts met enkele hechtingen. 

Waar vindt het plaatsen van een refractieve implantlens plaats?

Voor deze operatie verwijst CWZ u naar een centrum voor refractiechirurgie. Er zijn verschillende centra waar deze behandeling mogelijk is. Bijvoorbeeld LASIK in Boxtel. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van de huisarts.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.