Radiofrequente ablatie (RFA)

Bij een RFA behandeling verkleint de arts een goedaardige zwelling in de schildklier. 

RFA staat voor Radio Frequentie Ablatie. Een zwelling in de schildklier wordt ook wel schildkliernodus genoemd.

Het doel van de behandeling is om de nodus te laten verschrompelen, zodat u er minder hinder van heeft. Het gezonde weefsel blijft intact, waardoor de schildklierfunctie behouden blijft. De zwelling wordt niet verwijderd, maar kan tot 70-80% in omvang afnemen. Dit is een langzaam proces en kan 1 tot 12 maanden kan duren. Het kan nodig zijn de behandeling te herhalen.

Toon meer

Hoe verloopt een RFA?

Tijdens de behandeling wordt de schildkliernodus verhit door de energie van radiogolven. Eerst bepaalt de interventieradioloog met behulp van echografie de exacte plaats van de behandeling. Na een plaatselijke verdoving prikt de interventieradioloog de zwelling aan met een speciale naald. Doordat het puntje van deze naald telkens kort wordt verwarmd, gaan de cellen van de schildkliernodus stuk en zal de nodus geleidelijk verschrompelen. Door deze behandeling sterft het weefsel van de nodus af. 

Waar vindt een RFA plaats?

De behandeling gebeurt op de dagbehandeling en wordt uitgevoerd door een interventieradioloog. U wordt hiervoor een dag opgenomen in CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.