Plaveiselcelcarcinoom verwijderen

Chirurgisch verwijderen van kwaadaardige cellen. 

Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige woekering van de hoornvormende cellen in de huid (keratocyten). Deze tumor wordt dan ook vaak gekenmerkt door hoornvorming.

Toon meer

Ook is zweervorming (ulceratie) mogelijk en bloedt de tumor makkelijk. De tumor heeft vaak een voorstadium van kleine hoornplekjes (zogeheten keratosis actinica) die makkelijk bloeden, vooral in het gelaat en op de handen. Dat zijn gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Na de behandeling blijven patiënten vaak nog enkele jaren en soms levenslang onder controle van de dermatoloog.

Hoe gebeurt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)?

  • De plastisch chirurg zal het plaveiselcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderen (excisie). Hierbij wordt rekening gehouden met een extra marge om de zichtbare huidafwijking en het cosmetisch resultaat.
  • Als het niet mogelijk is om het onder plaatselijke verdoving te verwijderen, wordt dit onder narcose gedaan. Als het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, zal gebruik worden gemaakt van een transpositie van huid. Bij een transpositie wordt huid van elders in de omgeving verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
  • In sommige gevallen is een transplantaat een optie, na het wegsnijden van de huidkanker wordt er een stukje huid van elders in het wondgebied geplaatst.

Waar gebeurt het verwijderen van plaveiselcelcarcinoom (huidkanker)?

De ingreep wordt uitgevoerd op de operatiekamers of dagbehandelcentrum in CWZ door artsen van de afdeling plastische chirurgie.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.