Orgaan en weefseldonatie

Orgaandonatie en weefseldonatie betekent dat iemand zijn organen/weefsels aan een ander geeft na zijn overlijden.

Hiermee kunnen we transplantaties uitvoeren en levens redden. Bij een transplantatie vervangen we het zieke orgaan of weefsel van een patiënt door een gezond orgaan van een donor.

Hoe verloopt orgaan en weefseldonatie?

Donatie
Artsen van CWZ, die betrokken zijn bij het overlijden van patiënten, kijken of donatie mogelijk is. Zij zijn verplicht om na te gaan of de overledene in aanmerking komt als donor. Is dit het geval, dan raadplegen zij het donorregister. 

  • Is duidelijk dat de patiënt heeft vastgelegd om organen en/of weefsel voor donatie ter beschikking te stellen? Dan legt de arts aan de familie uit wat er gaat gebeuren. 
  • Is de wens van de patiënt niet duidelijk? Dan raadplegen we de familie om toestemming te vragen. 

Transplantatie
De transplantatiecoördinator (TC) coördineert het proces van orgaandonatie. Is er ergens een donor? Dan komt de TC naar het ziekenhuis waar de donor is. De TC helpt het personeel bij de organisatie van het hele proces. Een paar weken nadat de donatie is geweest, heeft de TC contact met het donorziekenhuis van de persoon die overleden is. Hij laat weten wat de resultaten van deze procedure zijn. Ook de nabestaanden krijgen, als zij dat willen, informatie over de transplantaties die zijn gedaan. De TC heeft regelmatig contact met de ziekenhuizen en geeft advies en informatie over donatie. Zo blijven alle ziekenhuizen in Nederland goed op de hoogte.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.