Niersteen vergruizing

Bij niersteenvergruizing worden nierstenen verwijderd met behulp van schokgolven.

De niersteen-vergruizer wordt ook wel Electric ShockWave Lithotrypsie (ESWL) genoemd. Het verwijderen van de nierstenen door vergruizing duurt ongeveer 30 minuten. 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor nierstenen:
Toon meer

Hoe verloopt niersteenvergruizing?

Tijdens de vergruizing ligt u op een speciale behandeltafel op een gelkussen dat de schokgolven geleid. Met behulp van röntgendoorlichting worden de schokgolven naar de niersteen geleidt. Er worden 3000 schokken gegeven, ongeveer 2 per seconde. Tijdens de behandeling wordt geregeld gekeken of de steen nog goed geraakt wordt.

Het resultaat is pas na enkele weken zichtbaar; de vergruisde steen moet als het ware door de urine uiteen gespoeld worden en afgevoerd worden via de urineleider naar de blaas. Om te kijken of dit inderdaad gebeurd is, wordt na enkele weken een foto gemaakt. De behandeling moet soms herhaald worden als de steen nog niet voldoende vergruisd is. Als de steen niet goed reageert op de vergruizing of als de behandeling te pijnlijk voor u is, kan (alsnog) gekozen worden voor operatieve behandeling.

U krijgt pijnstillers bij deze behandeling. Narcose of ruggenprik is zelden of nooit nodig.

Waar vindt niersteenvergruizing plaats?

Vergruizing vindt plaats op de afdeling dagbehandeling.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.