Milt verwijderen

In sommige gevallen moet uw milt worden verwijderd. Mensen kunnen leven zonder milt.

De meest voorkomende aandoeningen waarbij uw milt moet worden verwijderd zijn:

  • Algemene ziekten van het bloed
  • Algemene ziekten van het lymfesysteem
  • Ongelukken: Door een ongeluk kan de milt schade oplopen of bijvoorbeeld scheuren. Vaak is het dan het beste om de milt te verwijderen.
  • De milt werkt te hard
  • Bijmilt: Sommige mensen met bloedziekten hebben één of meerdere bijmiltjes. Vaak is het bij deze mensen verstandig om de milt en bijmiltjes te verwijderen.
  • Cysten en tumoren

Hoe gaat het verwijderen van de milt?

De operatie vindt plaats onder narcose. De operatie kan op 2 verschillende manieren plaatsvinden, via een kijkoperatie of via een open operatie. Voor welke operatie u in aanmerking komt hangt af van de aandoening. De arts zal dit met u bespreken.

Kijkoperatie

Bij de kijkoperatie maakt de arts gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de milt te verwijderen zonder een grote snee in de buik te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes. Voor het verwijderen van de milt wordt één van de kleine snedes iets groter gemaakt.

Open operatie

Als een kijkoperatie niet mogelijk is, krijgt u een gewone operatie. De arts maakt een snede van tien tot vijftien centimeter lang, midden in de bovenbuik of aan de linkerkant onder de ribbenboog om de milt te kunnen verwijderen.

Folder

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.