Milt verwijderen

Tijdens een operatie verwijdert de chirurg de milt.

In sommige gevallen is dat nodig. Mensen kunnen prima leven zonder milt.

De meest voorkomende aandoeningen waarbij uw milt moet worden verwijderd zijn:

  • Algemene ziekten van het bloed.
  • Algemene ziekten van het lymfesysteem.
  • Ongelukken: door een ongeluk kan de milt schade oplopen of bijvoorbeeld scheuren. Vaak is het dan het beste om de milt te verwijderen.
  • De milt werkt te hard.
  • Bijmilt: sommige mensen met bloedziekten hebben één of meerdere bijmiltjes. Vaak is het bij deze mensen verstandig om de milt en bijmiltjes te verwijderen.
  • Cysten en tumoren.
Toon meer

Hoe verloopt verwijderen van de milt?

De operatie vindt plaats onder narcose. De operatie kan op 2 verschillende manieren plaatsvinden, via een kijkoperatie of via een open operatie. Voor welke operatie u in aanmerking komt hangt af van de aandoening. De arts zal dit met u bespreken.

Kijkoperatie
Bij de kijkoperatie maakt de arts gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de milt te verwijderen zonder een grote snee in de buik te maken. In plaats daarvan maakt hij enkele kleine sneetjes. Voor het verwijderen van de milt wordt één van de kleine snedes iets groter gemaakt.

Open operatie
Als een kijkoperatie niet mogelijk is, krijgt u een gewone operatie. De arts maakt een snede van tien tot vijftien centimeter lang, midden in de bovenbuik of aan de linkerkant onder de ribbenboog om de milt te kunnen verwijderen.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.