Littekencorrectie

De plastisch chirurg kan een storend litteken minder opvallend maken door littekencorrectie.

Als de huid beschadigt door een ongeluk, brandwond of operatie ontstaat een litteken. Een littekencorrectie maakt een litteken alleen minder zichtbaar. Het litteken gaat niet weg.

Littekens gaan soms groeien en kunnen dan leiden tot wild vlees. Soms worden littekens dik en rood. Het is daarom verstandig om te wachten met een littekencorrectie, totdat het litteken helemaal geheeld is. Dit duurt ongeveer een jaar.

Toon meer

Hoe verloopt een littekencorrectie?

Er zijn verschillende manieren om een littekencorrectie te doen:

  • Vaak kan de chirurg het litteken uitsnijden of losmaken en opnieuw hechten.
  • De chirurg kan de richting van het litteken veranderen. Zo valt het nieuwe litteken (deels) samen met uw huidlijnen. Het valt dan minder op.
  • Bij grote littekens helpt een weefselexpansie.
  • Door dermabrasie, lasertherapie en chemische peeling valt het litteken minder op.
  • Door injecties met corticosteroïden.
  • De behandeling van een litteken met wild vlees is heel moeilijk en stelt vaak teleur.
  • Een dik en rood litteken kan de chirurg vaak wél met succes behandelen.
  • Vóór de littekencorrectie krijgt u een plaatselijke verdoving. Een grote ingreep gebeurt onder narcose.
  • Wanneer de hechtingen verwijderd kunnen worden hangt af van de plaats van het litteken. Hechtingen in het gezicht haalt de arts er na ongeveer zeven dagen uit. Hechtingen in armen en benen worden doorgaans na 10-14 dagen verwijderd. In het begin heeft u waarschijnlijk een zwelling of bloeduitstorting, maar dit verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen.

De plastisch chirurg doet alleen een littekencorrectie wanneer een fraaier cosmetisch resultaat te verwachten is. Het uiteindelijke resultaat is echter niet te voorspellen en wordt pas na een jaar duidelijk.

Waar vindt een littekencorrectie plaats?

Een littekencorrectie gebeurt op de dagbehandeling CWZ.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.