Kijkoperatie NissenToupet fundoplicatie

Tijdens de operatie wordt door een plooiing van de maag een zogenaamde manchet gemaakt.

Deze manchet ligt om de onderste slokdarm heen. De maag wordt dus gebruikt om druk op de slokdarm te leggen.

Toon meer

Door deze druk kan de inhoud van de maag moeilijker terugstromen in de slokdarm. Hierdoor kan het voedsel nog wel goed in de maag komen, maar niet meer uit de maag terugstromen naar de slokdarm.

Wanneer krijgt u een kijkoperatie Nissen/Toupet fundoplicatie?

Als u last heeft van een lekkende klep tussen de slokdarm en maag krijgt u in eerste instantie medicijnen. Als deze niet werken, kan een operatie nuttig zijn.

Hoe gaat een kijkoperatie Nissen/Toupet fundoplicatie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht. De arts maakt een zogenaamde manchet van een deel van uw maag. Deze manchet wordt bij de overgang van de slokdarm naar de maag vastgehecht. Hierdoor kan de inhoud van de maag moeilijker terugstromen naar de slokdarm.

Bij deze operatie kan de arts gebruik maken van gewone operatietechnieken of een kijkoperatie doen. Bij een gewone operatie wordt er een snee in uw buik gemaakt en zo kan de arts erin kijken. Bij de kijkoperatie maakt de arts een paar gaatjes in uw buikwand. Via deze sneetjes wordt er een cameraatje en andere instrumenten naar binnen gebracht. De arts kan met dit cameraatje de slokdarm en de maag zien op een beeldscherm.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.