Keizersnede

Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt.

Een keizersnede wordt uitgevoerd als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor u, uw kind of voor u beiden.

Hoe verloopt een keizersnede?

Bij een keizersnede zijn twee soorten verdovingen mogelijk: algehele narcose of een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 45 minuten, soms langer, soms korter. Bijna altijd maakt de gynaecoloog een snede boven het schaambeen. Vervolgens worden er een aantal handelingen verricht zodat de baarmoeder vrij komt te liggen. Daarna haalt de gynaecoloog via een snede in de baarmoeder uw kind naar buiten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Als uw kind geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht.

Waar vindt een keizersnede plaats?

Een keizersnede gebeurt op de operatiekamer (OK) van CWZ.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.