Incontinentie operatie

Wat is een incontinentieoperatie met TOT-bandje?

Bij veel vrouwen met stressincontinentie plaatsen we een verstevigend bandje onder de urinebuis. De operatie wordt ook wel aangeduid met de afkortingen TOT, TOT-O of TOT. TOT staat voor ‘tension-free vaginal tape’. Zowel de uroloog als gynaecoloog kan deze operatie uitvoeren. De TOT-techniek bestaat sinds 1998. Het doel van de operatie is om het afsluitmechanisme van de blaas te ondersteunen. In vergelijking met andere operaties is de operatie weinig belastend. Het bandje is van fijngeweven onoplosbaar kunststof. Het wordt ingebracht via een sneetje in de schede (2 cm) en een sneetje aan beide kanten in de binnenplooi van het bovenbeen. Het bandje groeit vanzelf vast in het weefsel.

Waar gebeurt een incontinentieoperatie met TOT-bandje?

De operatie gebeurt op de operatiekamer onder narcose of met een ruggenprik. Na de ingreep komt u op de verpleegafdeling. U heeft dan tijdelijk een blaaskatheter. Als u zelf weer goed kunt plassen mag u naar huis.

Meer over de incontinentieoperatie

Hoe succesvol is een incontinentieoperatie met TOT-bandje?

De kans dat de operatie uw klachten verhelpt is groot. 86% van de geopereerde vrouwen is na de operatie helemaal droog. Nog eens 8% heeft minder last van urineverlies dan tevoren.Bij 6% van de vrouwen helpt de operatie niet.
De kans op complicaties bij deze operatie is klein. Denk aan een bloeduitstorting in (één van) de bovenbenen. Dit herstelt vanzelf. Ook kan pijn in de bovenbenen optreden, meestal voelt dit aan als een flinke spierpijn. Dit duurt enkele dagen. Zelden treedt na de operatie een blaasontsteking op. Na de operatie ontstaat soms een nieuwe klacht: aandrangincontinentie. Soms is dit tijdelijk, soms niet. Deze klacht is meestal met medicijnen te verhelpen. De techniek bestaat nu 15 jaar. Het is nog niet bekend of het resultaat ook na tientallen jaren gelijk blijft. Dit is wel de verwachting en de resultaten tot nu toe bevestigen dit.

'Ik zou het zo weer doen'

Lees hoe Ellen Gerritsen de incontinentie-operatie met het TOT-bandje heeft ervaren.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.