Immunotherapie kinderen

Voor bepaalde allergische ziekten kunnen we kinderen behandelen met immunotherapie.

Het is een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam stap voor stap wordt veranderd. Door subcutane immunotherapie reageert het kind uiteindelijk minder heftig op een allergische stof.

Kinderen kunnen allergisch zijn voor allerlei prikkels (allergenen). Bijvoorbeeld stuifmeel, stof of huidschilfers van huisdieren. Eerste stap in de behandeling is vermijden van die prikkels, de tweede stap in de behandeling zijn medicijnen. Voor bepaalde allergische ziekten kan ook behandeld worden met immunotherapie. Dit doen we als kinderen veel klachten hebben ondanks het gebruik van medicijnen. Vaak blijft naast de immunotherapie aanvullende behandeling nodig. Dit is doorgaans wel minder dan voor de kuur.

Toon meer

Hoe verloopt immunotherapie?

Voor de meeste allergenen gebeurt dit met injecties onder de huid. Kinderen met alleen graspollenallergie kunnen immunotherapie met tabletten krijgen.

Waar vindt immunotherapie plaats?

Subcutane immunotherapie gebeurt op de afdeling longziekten. Tabletten kunnen thuis gebruikt worden.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.