Immunotherapie kinderen

Wat is immunotherapie?

Kinderen kunnen allergisch zijn voor allerlei prikkels (allergenen). Bijvoorbeeld stuifmeel, stof of huidschilfers van huisdieren. Eerste stap in de behandeling is vermijden van die prikkels, de tweede stap in de behandeling zijn medicijnen. Voor bepaalde allergische ziekten kan ook behandeld worden met immunotherapie.

Immunotherapie is een behandeling waarbij het natuurlijke afweersysteem van het lichaam stap voor stap wordt veranderd, zodat het kind uiteindelijk minder heftig reageert op een allergische stof. Om dit te bereiken moet de behandeling enige jaren worden gegeven. Voor de meeste allergenen gebeurt dit met injecties onder de huid. Kinderen met alleen graspollenallergie kunnen immunotherapie met tabletten krijgen.

Voor wie is immunotherapie?

Immunotherapie is voor kinderen met een allergie voor pollen, huisstofmijt en in bepaalde gevallen katten, die veel klachten hebben ondanks het gebruik van medicijnen. Vaak blijft naast de immunotherapie aanvullende behandeling nodig. Dit is doorgaans wel minder dan voor de kuur.

Waar gebeurt immunotherapie?

Subcutane immunotherapie gebeurt op de afdeling longziekten. Tabletten kunnen thuis gebruikt worden.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.