Immunotherapie bij longkanker

Immunotherapie is een behandeling van kanker en is vooral bedoeld voor patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker.

Bij deze behandeling krijgt u een medicijn via een infuus die het afweersysteem (immuunsysteem) versterken zodat het lichaam beter in staat is om zelf kankercellen te vernietigen. Het afweersysteem beschermt het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere ziektekiemen.

Hoe werkt immunotherapie?

Sommige tumoren hebben een slimme manier gevonden om ervoor te zorgen dat kankercellen niet opgeruimd worden, waardoor de tumor blijft groeien. Immunotherapie zorgt ervoor dat het afweersysteem kankercellen kan herkennen en aanvallen. De therapie wordt niet alleen gebruikt om longkanker onder controle te houden, maar verbetert ook de werking van chemotherapie.

Werkt immunotherapie bij iedereen?

Een deel van de patiënten met longkanker reageert goed op immunotherapie, alleen of in combinatie met chemotherapie of doelgerichte therapie. Bij deze groep zorgt het stimuleren van het immuunsysteem ervoor dat de kankercellen opgeruimd kunnen worden. Maar niet alle tumoren zijn gevoelig voor immunotherapie. Dat betekent dat de behandeling niet voor elke patiënt werkt. De longarts bespreekt met u hoe groot de kans is dat de behandeling bij u aanslaat. Dit is niet van te voren te voorspellen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • De behandeling wordt gegeven op de dagbehandeling oncologie (B09).
  • U krijgt een medicijn via een infuus. Dit duurt ongeveer 60 minuten.
  • De behandeling bestaat uit meerdere infuusbehandelingen met een rustperiode van enkele weken.
  • Na een aantal infuusbehandelingen wordt gekeken of de behandeling aanslaat. Er wordt dan een scan gemaakt van uw longen.

Soms kan de behandeling ook thuis plaatsvinden. De behandelend arts of verpleegkundige bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

Controle tijdens de behandeling

  • Voor elke infuusbehandeling komt u eerst op controle bij de polikliniek longziekten.
  • Tijdens de controle wordt besproken hoe het met u gaat en of u bijwerkingen heeft.
  • Soms krijgt u een bloedonderzoek.
  • Als u thuis de behandeling krijgt, gaat de controle telefonisch.

CWZ, Elkerliek, Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc werken samen onder de naam Longkankernet bij onderzoek, innovatie en de behandeling van longkanker. Hierdoor is nu bij alle vier de ziekenhuizen immunotherapie beschikbaar.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.