Immunotherapie bij allergie

Immunotherapie zorgt ervoor dat u minder gevoelig wordt voor stoffen waarvoor u allergisch bent.

Immunotherapie is een behandeling bij allergieën als het niet goed lukt om de allergie met medicijnen te behandelen. Deze medicijnen bestrijden de klachten van de allergie, terwijl immunotherapie de oorzaak van de allergie wegneemt. 

Andere namen voor immunotherapie bij allergie zijn: desensibilisatie, hyposensibilisatie, allergieprikkenkuur, druppelkuur of injectiekuur. U moet precies weten voor welke stof(fen) u allergisch bent. De therapie werkt het beste als u maar voor één stof allergisch bent.
Immunotherapie werkt bij de meeste mensen. Zij hebben daarna jarenlang minder klachten. Ook krijgen ze minder vaak nieuwe allergieën of astma.

Wespenallergie en hooikoorts
Een voorbeeld van een allergie waarbij immunotherapie goed helpt, is een ernstige allergie voor wespen. Als u een ernstige allergische reactie heeft gehad op een wespensteek, is het belangrijk u tegen de volgende steek te beschermen. Dit lukt goed met immunotherapie. Ook mensen met hooikoorts kunnen, ondanks medicijnen die ze al gebruiken, vaak goed geholpen worden met immunotherapie.

Toon meer

Hoe verloopt immunotherapie bij allergie?

In het begin krijgt u elke week een injectie met een klein beetje van de stof waarvoor u allergisch bent. Deze stof heet allergeen. In elke injectie zit steeds iets meer van het allergeen, zodat uw lichaam eraan went. Dit heet de opbouwfase. Daarna krijgt u nog elke 4 tot 6 weken een injectie. Meestal merkt u al binnen een jaar dat de kuur gaat werken. Toch moet u dit nog 3 tot 5 jaar volhouden. Dit heet de onderhoudsfase. Deze fase duurt een aantal jaar om zo de kans dat de allergie weer terug komt zo klein mogelijk te maken.

Bij sommige allergieën kan immunotherapie ook met druppels onder de tong of met tabletten.

Waar vindt immunotherapie bij allergie plaats?

Immunotherapie gebeurt op de afdeling longziekten. De onderhoudsfase zal door de huisarts gegeven worden. 

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.