ICD (implanteerbare cardioverter-defibrillator)

Wat is een ICD?

Een ICD is een soort pacemaker. Het is een klein apparaatje (3 cm) dat hartritmestoornissen opheft. Er zijn verschillende ICD's. Maar ze bestaan allemaal uit een chip en een of meer elektroden. De chirurg plaatst de chip onder uw sleutelbeen. Het uiteinde van de elektrode plaatst hij via de grote bloedvaten in of naast uw hart. Er loopt dus een draadje door uw bloedvat. Daar voelt u overigens helemaal niets van.

Hoe lang werkt een ICD?

De ICD werkt op batterijen die 5 tot 6 jaar meegaan. Als de batterijen leeg zijn moet het hele apparaatje vervangen worden. De elektrode blijft meestal wel in het lichaam. Het vervangen van de is een kleine ingreep die onder plaatselijke verdoving kan plaatsvinden.

Waar wordt de ICD geplaatst?

We plaatsen de ICD op de katheterisatiekamer.

Meer over ICD

Meer over ICD Website hartstichting (http://www.hartstichting.nl)

Hoe werkt een ICD?

De ICD heeft 2 taken:

• De elektrode geeft informatie over uw hartfunctie door aan de chip. Uw cardioloog kan deze informatie met zijn computer aflezen.

• De brengt uw hart weer op gang bij hartritmestoornissen. De chip stuurt een signaal naar de elektrode. De elektrode geeft dan elektrische schokken aan het hart. Dit kunnen kleine schokjes zijn waar u niks van voelt. Als een grotere schok nodig is voelt u dit als een stoot in de borst. Dit is voor veel mensen even schrikken. Niet alleen kan zo'n grote schok een vervelend gevoel geven, u kunt ook duizelig worden of flauwvallen. Het flauwvallen komt overigens door de hartritmestoornis, niet door de schok.

Waarom voor ICD naar CWZ?

CWZ is een van de eerste ziekenhuizen waar patiënten een ICD krijgen waarmee ze in een MRI-scanner mogen. Dit type ICD heet Evera-MR. 

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.