Hormonale behandeling van prostaatkanker

Het doel van de hormoonbehandeling bij prostaatkanker is om de hoeveelheid testosteron in het bloed te verminderen. 

Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en wordt aangemaakt in zaadballen (95%) en de bijnieren (5%). Dit hormoon zorgt ervoor dat prostaatkankercellen sneller kunnen groeien.

Toon meer

De hormoonbehandeling remt of stopt de groei van de prostaatkankercellen doordat er minder testosteron in het bloed zit. Hierdoor verlengt hormoonbehandeling de overleving bij prostaatkanker en zorgt het ervoor dat klachten later optreden. Ook zorgt hormoonbehandeling ervoor dat prostaatkankercellen gevoeliger zijn voor straling.

Wat gebeurt er bij hormonale behandeling van prostaatkanker?

Er zijn twee mogelijkheden voor hormoonbehandeling:

  • Medicijnen. Door deze medicijnen maken de zaadballen geen testosteron meer aan. De meeste mannen krijgen injecties met het medicijn (LHRH-agonist). Later worden daar voor een periode vaak tabletten (anti-androgeen) aan toegevoegd.
  • Een operatie aan de zaadballen (orchidectomie). Hierbij haalt de chirurg het weefsel dat de testosteron aanmaakt weg uit beide zaadballen.

Er blijft altijd een kleine hoeveelheid testosteron in het bloed meetbaar omdat de hormoonbehandeling alleen de testosteronproductie in de zaadballen stillegt. Het testosteron dat wordt aangemaakt in de bijnieren kan nog wel in het bloed worden teruggevonden.

Wanneer krijgt u hormonale behandeling?

U kunt hormoontherapie krijgen als u uitzaaiingen van prostaatkanker heeft. Het is dan niet meer mogelijk om van de ziekte te genezen. Met de hormonale behandeling kan wel de groei van kankercellen worden geremd en/of kunnen uw klachten worden verminderd.

Bij uitgebreide uitzaaiingen naar de botten of organen (bv. lever of longen) wordt hormoonbehandeling vaak gecombineerd met zes kuren chemotherapie (Docetaxel) binnen drie maanden na de start van de injecties. De combinatie van chemotherapie met de hormoonbehandeling kan de overleving met meer dan een jaar verlengen ten opzichte van hormoonbehandeling alleen, maar zorgt er natuurlijk wel voor dat u vroegtijdig aan de bijwerkingen van chemotherapie wordt blootgesteld. Ook is niet bij iedereen chemotherapie een mogelijkheid (bijvoorbeeld als de nierfunctie niet goed genoeg is), in dat geval is alleen hormoonbehandeling mogelijk.

De hormoonbehandeling kan ook gegeven worden voor en tijdens uitwendige bestraling, waarbij het doel genezing van de ziekte is. De hormoontherapie zorgt ervoor dat de radiotherapie beter werkt. De hormoontherapie wordt 6 maanden tot drie jaar gegeven, afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker.

Waar kan ik terecht voor hormonale behandeling van prostaatkanker?

De uroloog maakt de recepten voor u klaar en stuurt deze naar uw apotheek. Als u de medicijnen ophaalt bij apotheek Brakkestein (Primazorg), dan staat hier een verpleegkundige voor u klaar om de injectie toe te dienen. Als u het recept ophaalt bij een andere apotheek, dan kan uw huisarts de injectie toedienen. U kunt zelf aangeven welke uw voorkeur heeft.

Als u ook chemotherapie zult krijgen maakt de uroloog voor u ook een afspraak bij de medisch oncoloog. U blijft voor de controles van uw prostaatkanker bij het expertisecentrum prostaatkanker in CWZ komen.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.