Hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen.

Het zorgt ervoor dat de doorbloeding van de haarwortels minder wordt. Hierdoor nemen de haarvormende cellen minder schadelijke stoffen op en is er minder kans op uitval of beschadiging van het haar.

Indien mogelijk krijgt u bij de start van de behandeling hoofdhuidkoeling aangeboden. Dat hangt af van de behandeling, de soort chemotherapie en de beschikbaarheid van een koelapparaat. U kunt vervolgens kiezen om hiervan gebruik te maken.

Gemiddeld heeft de helft van de patiënten een resultaat waar zij tevreden mee zijn. Of hoofdhuidkoeling succesvol is, kunnen we vooraf niet voorspellen. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van de soort chemotherapie.

Toon meer

Hoe verloopt hoofdhuidkoeling?

Een half uur voor de start van de chemotherapie maken we het haar vochtig en plaatsen een kap op uw hoofd. Deze kap is met slangen verbonden aan een koelapparaat. Door het rondstromen van koelvloeistof van de kap naar het apparaat, wordt de kap gekoeld tot -5°C à -6°C. De kap verlaagt de temperatuur van de hoofdhuid (tot ongeveer 15-25°C). Uw hoofd kan niet bevriezen. Na de chemotherapie is er maximaal 90 minuten nodig voor nakoeling. U bent 1 tot 2 uur langer in het ziekenhuis dan wanneer u geen hoofdhuidkoeling krijgt.

Folder

Meer over hoofdhuidkoeling

  • Op de website www.hoofdhuidkoeling.nl kunt u zien wat uw kans is op ernstige haaruitval, met of zonder hoofdhuidkoeling. U krijgt geen advies, maar u kunt wel een vragenlijst invullen. Dit geeft een overzicht van wat u belangrijk vindt over haaruitval en hoofdhuidkoeling.
  • Op de website www.geefhaareenkans.info vindt u onder het kopje ‘effectiviteit’ de recente resultaten bij de verschillende soorten chemotherapie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.