Hepatitis medicijnen

Behandeling hepatitis B

Behandeling van hepatitis B vindt plaats met behulp van geneesmiddelen die het afweersysteem versterken (PEG-interferon alfa-2a of PEG-interferon alfa-2b, maximale duur 48 weken) of medicijnen die het virus langdurig onderdrukken, zoals entecavir of tenofovir.

De behandelduur van deze laatste groep middelen is in principe levenslang. Met deze medicijnen lukt het voor de meeste patiënten het virus langdurig te onderdrukken.

Door een tijdige behandeling kunnen de gevolgen van chronisch hepatitis B, zoals levercirrose en leverkanker, voorkomen worden. Bestaande complicaties kunnen met deze behandeling ook verbeteren.

Behandeling hepatitis C

We spreken van chronische hepatitis C als het hepatitis C virus langer dan 6 maanden in het lichaam aanwezig is.

De behandeling van chronisch hepatitis C wordt sinds 2014-2015 uitgevoerd door middel van zogenaamde DAA’s (Direct Acting Antivirals).  De duur van de behandeling van chronische hepatitis C wordt met de komst van deze nieuwe DAA’s aanzienlijk verkort .

De resultaten van deze nieuwe middelen voor de behandeling van hepatitis C zijn veelbelovend. 

Waar gebeurt de begeleiding bij hepatitis?

CWZ heeft een gecertificeerd Hepatitis-behandelcentrum. Er zijn wekelijks spreekuren voor patiënten met chronische hepatitis B en C. Naast medische controle en advies hebben we veel aandacht voor praktische en sociaal-emotionele problemen waar patiënten met deze chronische leveraandoening mee te maken kunnen krijgen.

Binnen ons behandelcentrum hebben wij de bestaande expertise gebundeld tot een multidisciplinair team dat zich bezighoudt met de zorg rond hepatitispatiënten bestaande uit internist-infectiologen, MDL-artsen, pathologen, arts-microbiologen, moleculair bioloog, verpleegkundig specialist, en polikliniekassistenten. Er is nauwe samenwerking met de verslavingsartsen van de Iriszorg en met de GGD Nijmegen.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.