Groepscursus voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte

Deze cursus helpt kinderen en hun ouders om te gaan met lastige situaties die het gevolg zijn van een ziekte die niet meer overgaat of altijd terug blijft komen.

Denk bijvoorbeeld aan diabetes, astma, CF, darmziekten, hartproblemen, stofwisselingsziekten en bloedstollingsziekten. Er zijn aparte cursussen voor kinderen, jongeren en ouders.

Kinderen en jongeren met een chronische ziekte kunnen te maken krijgen met lastige situaties zoals: 

  • Ziekenhuisopnames & doktersbezoek.
  • Medicijnen, medische ingrepen en leefregels.
  • Afwezigheid van school.
  • Lastige vragen van leeftijdgenoten.
  • Niet mee kunnen doen met activiteiten.

In de cursus zoeken we samen naar oplossingen om met dit soort situaties om te gaan, zodat je jezelf beter en sterker gaat voelen.

Toon meer

Hoe verloopt de groepscursus chronische ziekte voor kinderen/jongeren/ouders?

In de cursus leer je beter voor jezelf opkomen. Je leert hoe je positiever kunt denken en meer zelfvertrouwen kunt krijgen. In de cursus kijken we video’s, doen we opdrachten en praten we vooral veel over onderwerpen die te maken hebben met hoe je met je ziekte omgaat. Bijvoorbeeld:

  • Hoe kom je aan de juiste informatie?
  • Hoe stel je vragen aan de dokter?
  • Waarom heb je soms een rotgevoel en wat kun je hieraan doen?
  • Wat kun je niet, maar wat kan je vooral WEL doen?
  • Hoe kun je beter ontspannen?
  • Hoe ga je om met reacties van anderen?

Kinderen/jongeren
De cursus voor kinderen heet Op Pad (basisschool). De cursus voor jongeren heet Op Weg (middelbare school). Voor elke leeftijdsgroep wordt een keer per jaar een cursus gegeven, in groepen van maximaal 8 deelnemers per groep. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van anderhalf uur en wordt begeleid door twee cursusleiders.

Ouders
De Op Koers cursus voor ouders is een groepscursus voor ouders met een kind met een chronische ziekte. De cursus loopt parallel aan de cursus van het kind. In de cursus leren de ouders wat de kinderen leren, zodat ze er thuis met hun kind over kunnen praten. Ook kunnen ze hun kind zo goed helpen om te blijven gebruiken wat ze in de cursus geleerd hebben. Verder leren ouders goed letten op de gedachten, gevoelens en het gedrag van hun kinderen, waardoor zij de signalen van hun kind beter herkennen, en hen beter kunnen ondersteunen wanneer ze zich minder voelen.

Waar vindt de groepscursus chronische ziekte voor kinderen/jongeren/hun ouders plaats?

De groepscursus voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte en de cursus voor hun ouders vinden plaats op de afdeling medische psychologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.