Fistel operatie

Dit is een behandeling van een peri-anale fistel, een abnormaal verbindingsgangetje tussen de endeldarm en de huid rond de anus.

De chirurg kijkt hoe de fistelgang loopt. De behandeling is afhankelijk van het verloop van de fistel door de sluitspier.

Hoe verloopt een fisteloperatie?

Fistulotomie
Als de fistel niet door de sluitspier loopt of maar voor een beperkt deel, dan snijdt de chirurg de fistel open. De chirurg snijdt soms ook een deel van de sluitspier open. Dit heeft geen gevolgen voor uw stoelgang. De wond wordt open gelaten en geneest in 2 tot 4 weken.

Seton plaatsing
Als de chirurg tijdens de operatie ziet dat de fistel door een te groot deel van de sluitspier loopt, dan kan hij het probleem niet in één operatie verhelpen. De chirurg voert in dat geval een soort plastic vetertje door het fistelkanaal. Dit noemen we een ‘seton’. Deze moet 6 tot 8 weken blijven zitten. De seton zorgt ervoor dat het vocht dat uit de fistel komt gemakkelijk naar buiten kan. Hierdoor kan het hele gebied rond de anus tot rust komen. Dat is nodig voor een tweede operatie.

Mucosa Advencement Plastiek (MAP) of Ligation of Internal Fistula Tract (LIFT)
Dit is de definitieve fisteloperatie na de plaatsing van de seton. Er zijn 2 operaties die in CWZ veel gebeuren: de MAP en de LIFT. De chirurg bepaalt voor of tijdens de operatie welke van de twee hij het beste kan toepassen.

  • Bij een MAP operatie (mucosa verschuivingsplastiek) bedekt de chirurg de opening van het fistelgangetje in de endeldarm/anus met een soort transplantaatje van slijmvlies net boven deze opening.
  • Bij een LIFT (dichthechten van het fistelkanaal) maakt de chirurg een sneetje in de huid tussen de binnenste en buitenste sluitspier net buiten de anus. De fistelgang wordt opgezocht en dichtgehecht ter hoogte van de binnenste sluitspier. De fistelopening op de bil wordt vaak iets groter gemaakt.

Andere operaties
Natuurlijk blijven de chirurgen van CWZ zoeken naar andere mogelijkheden om een fistel goed te behandelen. Wij vinden het belangrijk dat deze technieken bewezen beter of even goed zijn als de operaties die wij al doen. Wanneer er nieuwe veelbelovende technieken zijn, dan maken wij ons die eigen.

Waar vindt de fistel operatie plaats?

U krijgt een ruggenprik of narcose. De ingreep gebeurt tijdens een dagopname in het behandelcentrum.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.