Fistel operatie

Tijdens de operatie kijkt de chirurg hoe de fistelgang precies loopt. De uiteindelijke behandeling van de fistel is afhankelijk van het precieze verloop van de fistel door de sluitspier.

Fistulotomie

Als de fistel niet door de sluitspier loopt of maar voor een beperkt deel, dan snijdt de chirurg de fistel open. Dit betekent dat de chirurg dus soms ook een deel van de sluitspier open snijdt. Dit heeft geen gevolgen voor uw stoelgang. De wond wordt open gelaten en geneest in de regel in 2 tot 4 weken.

Seton plaatsing

Als de chirurg tijdens de operatie ziet dat de fistel door een te groot deel van de sluitspier loopt, dan kan hij het probleem niet in één operatie verhelpen. De chirurg voert in dat geval een soort plastic vetertje door het fistelkanaal. Dit noemen we een ‘seton’. Deze moet 6 tot 8 weken blijven zitten. De seton zorgt ervoor dat het vocht dat uit de fistel komt gemakkelijk naar buiten kan. Hierdoor kan het hele gebied rond de anus tot rust komen. Dat is nodig voor een tweede operatie.

Mucosa Advencement Plastiek (MAP) of Ligation of Internal Fistula Tract (LIFT)

Dit is de definitieve fisteloperatie na de plaatsing van de seton. Er zijn 2 operaties die in CWZ veel gebeuren: de MAP en de LIFT. De chirurg bepaalt voor of tijdens de operatie welke van de twee hij het beste kan toepassen.

  • Bij een MAP operatie (mucosa verschuivingsplastiek) bedekt de chirurg de opening van het fistelgangetje in de endeldarm/anus met een soort transplantaatje van slijmvlies net boven deze opening.
  • Bij een LIFT (dichthechten van het fistelkanaal) maakt de chirurg een sneetje in de huid tussen de binnenste en buitenste sluitspier net buiten de anus. De fistelgang wordt opgezocht en dichtgehecht ter hoogte van de binnenste sluitspier. De fistelopening op de bil wordt vaak iets groter gemaakt.

Waar gebeurt de operatie fistel?

U krijgt een ruggenprik of narcose. De ingreep gebeurt tijdens een dagopname in het behandelcentrum.

Andere operaties

Natuurlijk blijven de chirurgen van CWZ zoeken naar andere mogelijkheden om een fistel goed te behandelen. Wij vinden het belangrijk dat deze technieken bewezen beter of even goed zijn als de operaties die wij al doen. Wanneer er nieuwe veelbelovende technieken zijn, dan maken wij ons die eigen.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.