Ergotherapie behandeling tijdens opname

Tijdens uw opname gaat een ergotherapeur samen met u kijken naar uw revalidatie. 

Wat is ergotherapie behandeling tijdens opname?

Tijdens uw opname in het ziekenhuis kan een arts van CWZ een ergotherapeut om een consult vragen. De ergotherapeut gaat samen met u kijken of het uitvoeren van uw dagelijks activiteiten veilig en zelfstandig mogelijk is. Er wordt gekeken naar hoe u voor opname functioneerde in vergelijking met nu.

In deze opname periode ondersteunt de ergotherapeut u bij uw revalidatie. Er wordt gekeken naar de beperking die u ervaart bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Middels observatie, testen, advisering en/of training zal gestart worden met uw revalidatie. 

Wat gebeurt er tijdens een opname?

  • Dagelijkse activiteiten worden geobserveerd, zoals het wassen en aankleden, brood smeren en/of een huishoudelijke taak.  Hiermee kan de ergotherapeut inzicht krijgen of het veilig en zelfstandig naar huis gaan mogelijk is. Activiteiten die voor opname normaal en vanzelfsprekend waren kunnen nu door uw ziekte opeens niet meer zo van zelfsprekend zijn.
  • Handfunctietesten worden afgenomen om uw evt fysieke beperking meetbaar te maken.
  • Er wordt op de afdeling neurologie een oefengids uitgedeeld door de fysiotherapeut of ergotherapeut zodat u naast de therapie ook nog extra zelfstandig kunt oefenen.
  • Cognitieve testen: Naast fysieke beperkingen kunnen er ook andere (minder) zichtbare beperkingen zijn die het handelen beïnvloeden.
  • Wanneer het mobiliseren niet zelfstandig mogelijk is kan een ergotherapeut een aangepaste rolstoel aanvragen en voor u instellen. Vaak is dit al de eerste stap van u revalidatie. U kunt het in bed liggen en in de (rol)stoel zitten met elkaar afwisselen en in sommige gevallen is het mogelijk u zichzelf te verplaatsen over de afdeling/ziekenhuis.
  • Indien nodig kunnen er (kleine) hulpmiddelen worden uitgeleend zoals verdikt bestek, aangepaste beker en/of boekensteun. Ook tijdens opname is het stimuleren van zelfstandigheid van belang.
  • Ondanks dat u in het ziekenhuis ligt is het van belang om zo actief mogelijk te blijven. Het is van belang om functies/mogelijkheden die u heeft te blijven inzetten. Wanneer u bv verminderde arm/handfunctie heeft worden deze tijdens uw dagelijkse activiteiten getraind. Ook is het mogelijk om bv adviezen te krijgen rondom het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten met een de beperkte longinhoud die je ervaart.
  • Wanneer vermoeidheid/ verminderde belastbaarheid invloed heeft op het zelfstandig functioneren in de thuissituatie kan een ergotherapeut u hierin adviezen geven om ervoor te zorgen dat u een betere balans vindt tussen belasting en belastbaarheid (dat wat je doet en wat je lichaam aan kan)
  • Er wordt een advies tav de ontslagbestemming geformuleerd.

Waar vindt de behandeling plaats tijdens opname?

Ergotherapeuten komen naar u toe wanneer u bent opgenomen bij een van de verpleegafdelingen van CWZ. 

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.