EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) bij volwassenen

EMDR is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken. Bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, medische handelingen of pesterijen.

EMDR wordt ook steeds vaker ingezet bij andere problemen en klachten zoals: angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn.

De behandeling kan bij jongvolwassenen en volwassenen ingezet worden. Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken. Dit voorkomt klachten op de lange termijn.

Toon meer

Hoe verloopt EMDR?

  • De psycholoog vraagt u aan de gebeurtenis terug te denken en om aan de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens te denken.
  • Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.
  • De psycholoog zal vragen de gebeurtenis opnieuw als een soort film in gedachten af te laten spelen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met afleiding. Meestal is dit de hand van de therapeut. De therapeut vraagt u om uw aandacht hierop te richten. Daarna beweegt de therapeut de hand op ongeveer 30 centimeter afstand voor het gezicht langs, zodat uw ogen van links naar rechts bewegen.
  • De EMDR brengt een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke reacties. Vaak verandert er direct wat.

Waar vindt EMDR plaats?

De behandeling EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt gegeven op de afdeling medische psychologie.

Meer informatie over EMDR

Meer informatie vindt u op de website van de Vereniging EMDR Nederland.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.