Diverticulose advies en medicijn

Hier vindt u adviezen die zorgen voor gemakkelijker ontlasting bij diverticulose.

Leefregels bij diverticulose

  • Beweeg regelmatig. Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen.
  • Niet roken. Roken heeft een schadelijke invloed op het maagdarmkanaal. Het is dus beter om te stoppen met roken.
  • Voedingsadvies zie hieronder.

Voedingsadvies bij diverticulose

  • Met deze tips is de kans dat er voedselresten in de uitstulpingen achterblijven kleiner.
  • Gebruik vezelrijke voeding. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting, doordat veel vezels net als een spons vocht opnemen. Daarnaast zorgen vezels voor de darmbeweging. Vezels zitten voornamelijk in volkoren producten, groenten en fruit. Maar let op: grove voedingsvezels worden niet verteerd door het lichaam. Vermijd daarom producten met pitjes, zaden, draderige producten en producten met vellen. Fijne voedingsvezels zijn wél toegestaan, deze producten worden aangeraden om te gebruiken. In de CWZ folder staat beschreven hoe u uw voeding het beste kunt aanpassen door groeve vezels te vermijden en fijne vezels te gebruiken.
  • Drink dagelijks tenminste 1,5 - 2 liter vocht. De vezels mengen zich met de ontlasting en nemen vocht op, waardoor de ontlasting zachter wordt. Als u een erg vezelrijke voeding gebruikt, is het zelfs verstandig om nog meer te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.
  • Als u merkt dat u last krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, probeer deze dan met mate te gebruiken. Wees voorzichtig met het weglaten van voedingsmiddelen, omdat er na een tijd een tekort kan ontstaan. Voor meer informatie kunt u altijd een diëtist vragen.

Meer informatie
Voedingscentrum.nl

Medicijnen diverticulose

Bij hele lichte ontstekingen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige ontstekingen wordt een antibiotica voorgeschreven, om de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken te doden. Als de ontsteking heel ernstig is, is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk. U krijgt dan antibiotica en vocht via een infuus.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.