Diverticulose advies en medicijn

Hier vindt u adviezen voor omgaan met diverticulose voor een makkelijkere ontlasting.

Adviezen voor ontlasting

  • Hieronder enkele adviezen die ervoor zorgen dat de ontlasting makkelijker door de darm zal gaan. De kans dat er voedselresten in de uitstulpingen achterblijven, is hierdoor kleiner.
  • Gebruik van vezelrijke voeding. Vezels zorgen voor een soepele ontlasting, doordat veel vezels net als een spons vocht opnemen. Daarnaast zorgen vezels voor de darmbeweging. Vezels zitten voornamelijk in volkoren producten, groenten en fruit.
  • Drink dagelijks tenminste 1,5 - 2 liter vocht. De vezels mengen zich met de ontlasting en nemen vocht op, waardoor de ontlasting zachter wordt. Als u een erg vezelrijke voeding gebruikt, is het zelfs verstandig om nog meer te drinken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.
  • Beweeg regelmatig. Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Niet roken. Roken heeft een schadelijke invloed op het maagdarmkanaal. Het is dus beter om te stoppen met roken

Medicijnen diverticulose

Bij hele lichte ontstekingen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige ontstekingen wordt een antibiotica voorgeschreven, om de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken te doden. Als de ontsteking heel ernstig is, is een ziekenhuisopname soms noodzakelijk. U krijgt dan antibiotica en vocht via een infuus.

Voedingsadvies bij diverticulose

Als u merkt dat u last krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, probeer deze dan met mate te gebruiken. Wees voorzichtig met het weglaten van voedingsmiddelen, omdat er na een tijd een tekort kan ontstaan. Voor meer informatie kunt u altijd een diëtist vragen.

Gebruik vezelrijke voeding

Eet vezelrijke voeding. Maar let op: Grove voedingsvezels worden niet verteerd door het lichaam. Vermijd daarom producten met pitjes, zaden, draderige producten en producten met vellen. Fijne voedingsvezels zijn wél toegestaan, deze producten worden aangeraden om te gebruiken. In de CWZ folder staat beschreven hoe u uw voeding het beste kunt aanpassen door groeve vezels te vermijden en fijne vezels te gebruiken.

Folder

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.