Dieet

Een dieet is aangepast eten.

Mensen met een dieet mogen bepaalde dingen wel of juist niet eten en drinken.

Als uw arts vindt dat u een dieet moet volgen dan krijgt u een verwijzing naar een diëtist. U kunt hier eventueel ook zelf om vragen bij uw arts. Een diëtist maakt voor u een dieetadvies: een lijst met voedingsmiddelen die u kunt gebruiken. Deze lijst geeft ook aan welke voedingsstoffen in deze voedingsmiddelen zitten.

Toon meer

Hoe verloopt een dieet?

Verschillende diëten
Voorbeelden van diëten die een diëtist vaak geeft zijn:

  • diëten die minder energie leveren (bij overgewicht) 
  • eiwitarm of eiwitbeperkte diëten
  • eiwitrijk diëten 
  • zoutarm diëten, ook wel natriumbeperkte diëten genoemd 
  • diëten bij een te hoog cholesterol.

Dieetproducten
Soms bevat een dieet speciale dieetproducten. Dit zijn voedingsmiddelen waarvan de samenstelling anders is dan normaal. Voorbeelden zijn zoutarme kaas en glutenvrij brood.

Dieetpreparaten
Sommige mensen hebben speciale dieetpreparaten nodig. Dit zijn producten die anders zijn van samenstelling én van vorm. Voorbeelden zijn sondevoeding en speciale drinkvoedingen.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.