Diabetische voet leefregels

Een goede verzorging is belangrijk als u last heeft van uw voeten door diabetes.

Als u suikerpatient bent of zelfs al last heeft van een diabetische voet kunnen wondjes aan de voet grote gevolgen hebben. Dan is het belangrijk om uw voeten goed te verzorgen.

Hoe kunt u wondjes aan een diabetische voet voorkomen?

  • Inspecteer de voeten dagelijks. Door suikerziekte kan het gevoel aan de voeten verminderden. Pijn wordt dus niet of te laat gevoeld. Let op blaren, kloven, schrammen, wondjes, donker gekleurde plekjes, als ook verkleuringen onder de nagels. Raadpleeg bij afwijkingen de huisarts.
  • Was de voeten elke dag met water, niet te warm en niet te koud (de temperatuur met de hand of elleboog controleren). Tweemaal per week zeep gebruiken is meer dan genoeg. Gebruik liever geen voetbaden, wassen/afspoelen is voldoende. Wilt u toch een voetbad nemen dan mag dit niet te lang duren, anders wordt de huid te week. Voeg geen irriterende middelen aan het water toe.
  • Na het voetbad goed afdrogen, ook tussen de tenen, zonder hard te wrijven. U kunt eventueel een föhn in de koude stand gebruiken. Nu en dan de voeten in de zon te drogen leggen.
  • Als u toch een wondje heeft moet u het deppen met 70% alcohol en laagdrempelig contact opnemen met uw huisarts.
  • Na het afdrogen droge voeten licht invetten of met (baby-)olie insmeren. Een droge hielhuid moet eenmaal daags met een vette crème, lanoline of vaseline worden ingewreven. De crème niet tussen de tenen aanbrengen, dat bevordert de vochtigheid te veel.
  • Bij koude voeten ‘s nachts nooit een hete kruik gebruiken. In bed eventueel een paar schapenwollen slofjes dragen die niet afknellen rond de enkel.
  • De teennagels bij voorkeur regelmatig door een gespecialiseerd diabetespedicure laten verzorgen. In ieder geval bij goed licht voorzichtig knippen, niet te kort en alleen van voren afknippen, nooit in de hoeken of opzij. Voorkom wel scherpe hoekjes, deze prikken in de naastliggende teen die langer is. Voor het knippen de nagels in lauw water laten weken; niet te lang. De nagels kunnen het beste na het voetbad worden geknipt. Dan zijn ze zachter.
  • Goed passende sokken dragen. Sokken dagelijks verschonen, of vaker bij vochtige sokken.
  • Draag niet-knellende schoenen.
  • Binnenkant van de schoenen regelmatig controleren op scherpe oneffenheden of losse ingevallen steentjes. Die voelt u misschien niet op tijd als de schoen gedragen wordt.
  • Nooit op blote voeten of kousenvoeten lopen.
  • Loop niet te lang achter elkaar.
  • Als u last heeft van likdoorns en eeltplekken neem dan contact op met een podotherapeut of huisarts, mogelijk dat schoenaanpassingen nodig zijn.
  • Als u iets bijzonders aan uw voeten ziet, neem dan contact op met uw arts.

Waar vindt de behandeling van een diabetische voet plaats?

De behandeling van mensen met een diabetische voet gebeurt op de polikliniek chirurgie-heelkunde. Er is een speciaal spreekuur voor mensen met een diabetische voet.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.