Dermatografie - medische tatoeage

Dermatografie wordt ook wel medische tatoeage of medische pigmentatie genoemd.

Dit is een methode om kleur in de huid aan te brengen. De methode wordt toegepast bij kleurafwijkingen van de huid. Denk aan een tepelhoftatoeage of het camoufleren van een ontkleurd litteken. De techniek is te vergelijken met permanente make-up. 

Wanneer wordt dermatografie toegepast?

  • Na borstreconstructie of een borstverkleining wordt de tepel samen met het tepelhof gepigmenteerd. Dit kan door middel van de 3D techniek of met vooraf een tepelreconstructie.
  • Na haaruitval van de wenkbrauwen (o.a. chemo of alopecia areata).
  • Bij kleurafwijkingen in de huid zoals ontkleurde littekens na trauma’s (operatiewonden, schaafwonden of andere verwondingen). 
Toon meer

Hoe verloopt dermatografie?

Pigmenten

  • De pigmenten waar CWZ mee werkt bevatten geen zware (schadelijke) metalen, ook wel organische pigmenten.
  • Door te werken met steriele naaldmodules worden er in de opperhuid pigmenten achter gelaten.
  • Door het natuurlijke huidproces worden de ingebrachte pigmenten tot ongeveer 40% lichter in de eerste 2-3 weken na de behandeling. Gemiddeld zijn er twee tot drie behandelingen nodig met een tussenpozen van zes weken zodat de huid volledig hersteld is.

Andere factoren
Ook zijn er andere factoren waardoor de pigmentatie kan gaan vervagen. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Onvoldoende zon bescherming.
  • Bestraling in de voorgeschiedenis.
  • Aanwezigheid van littekenweefsel.

Waar vindt dermatografie plaats?

Dermatografie gebeurt op de afdeling plastische chirurgie van CWZ.

Waarom naar CWZ voor dermatografie?

De behandelingen worden uitgevoerd door een doktersassistente die gespecialiseerd en gecertificeerd is in dermatografie. Zij wordt dermatografiste genoemd. De dermatografiste is GGD gecertificeerd en werkt volgens de hygiënische tatoeage en permanente make-up richtlijnen uitgegeven door het RIVM, Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV).

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.