Cognitieve strategietraining

Cognitieve strategietraining is gericht op het verminderen van en leren omgaan met cognitieve beperkingen.

In de eerste periode na het ontstaan van hersenletsel ligt de aandacht vaak op lichamelijk herstel. Pas later in de tijd kunt u mogelijk nog andere klachten opmerken.

Veel voorkomende cognitieve klachten zijn:

  • geheugenklachten
  • vermoeidheid
  • poblemen bij het plannen van activiteiten.

Net als bij lichamelijk herstel is de verwachting dat dit soort problemen de eerste periode na het ontstaan van hersenletsel verbeteren. De mate van herstel en de manier waarop dit verloopt, is bij iedereen anders. Wanneer de klachten na enkele maanden nog aanwezig zijn, kan er behandeling geboden worden.

Het doel van deze behandeling is het leren omgaan met uw klachten door het inzetten van compensatiestrategieën. Compenseren betekent dat u taken op een andere manier gaat uitvoeren. Hierbij houdt u rekening met uw beperkingen. Strategieën zijn slimme trucs, waardoor u minder last heeft van de klachten.

Toon meer

Hoe verloopt een cognitieve strategietraining?

  • Eerst kiezen we samen met u de soort training. Dit kan omgaan met vermoeidheid, werken aan geheugenproblemen, grip op planning of omgaan met tijdsdruk zijn.
  • Met duidelijke voorbeelden uit uw dagelijks leven maken we strategieën op maat. Hiermee kunt u tussen de gesprekken door thuis oefenen. Bijvoorbeeld het leren inzetten van een whiteboard om overzicht te houden op uw weekplanning. Of het leren verdelen van uw energie op een dag om oplopende vermoeidheid te voorkomen.
  • De duur van de training omvat ongeveer 6 gesprekken. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan dit korter of langer zijn.

Waar vindt cognitieve strategietraining plaats?

Een cognitieve strategietraining vindt plaats op de afdeling medische psychologie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.