Cognitieve strategietraining

Wat is cognitieve strategietraining?

In de eerste periode na het ontstaan van hersenletsel ligt de aandacht vaak op lichamelijk herstel. Pas later in de tijd kunt u mogelijk nog andere klachten opmerken. Veel voorkomende cognitieve klachten zijn:

  • Geheugenklachten.
  • Vermoeidheid.
  • Problemen bij het plannen van activiteiten.

Net als bij lichamelijk herstel is de verwachting dat dit soort problemen de eerste periode na het ontstaan van hersenletsel verbeteren. De mate van herstel en de manier waarop dit verloopt is bij iedereen anders. Wanneer de klachten na enkele maanden nog aanwezig zijn, kan er behandeling geboden worden.

Het doel van deze behandeling is het leren omgaan met uw klachten door het inzetten van compensatiestrategieën. Compenseren betekent dat u taken op een andere manier gaat uitvoeren. Hierbij houdt u rekening met uw beperkingen. Strategieën zijn slimme trucs, waardoor u minder last heeft van de klachten.

Hoe gaat een training cognitieve strategie?

  • Eerst kiezen we samen met u de soort training. Dit kan omgaan met vermoeidheid, werken aan geheugenproblemen, grip op planning of omgaan met tijdsdruk zijn.
  • Met duidelijke voorbeelden uit uw dagelijks leven maken we strategieën op maat. Hiermee kunt u tussen de gesprekken door thuis oefenen. Bijvoorbeeld het leren inzetten van een whiteboard om overzicht te houden op uw weekplanning. Of het leren verdelen van uw energie op een dag om oplopende vermoeidheid te voorkomen.
  • De duur van de training omvat ongeveer 6 gesprekken. Afhankelijk van de ernst van de klachten kan dit korter of langer zijn.

Een cognitieve strategietraining vindt plaats op de afdeling medische psychologie (C14).

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.