Chordotomie

Dit is een behandeling tegen erge zenuwpijn bij kanker aan één kant van het lichaam, die niet op een andere manier te behandelen is.

Bij een chordotomie onderbreekt de arts de centrale zenuw die de pijn doorgeeft in de hals bij het ruggenmerg. Hiervoor wordt een naald gebruikt die heel plaatselijk kan worden opgewarmd.

Wanneer is chordotomie zinvol?

  • Pijnstillers werken niet goed of geven te veel bijwerkingen.
  • De pijn zit vooral in één lichaamshelft. Bij behandeling van twee lichaamshelften werkt chordotomie meestal niet goed.

Chordotomie is alleen effectief tegen de pijn. Uw gevoel van ziek zijn wordt er niet minder door. Het is belangrijk dat we dit goed met u van tevoren bespreken.

Toon meer

Hoe verloopt chordotomie?

De arts onderbreekt de zenuwbaan in de nek, vlak onder het oor. Hij of zij behandelt de zenuw aan de tegenovergestelde kant van waar de pijn zit. Het is een ingewikkelde behandeling die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Aanvullende mondelinge uitleg wordt altijd voor deze behandeling gegeven om goed de voor- en nadelen en bijwerkingen te bespreken. Voor een chordotomie moet u een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Waar vindt chordotomie plaats?

Chordotomie wordt gedaan op de pijnkliniek met een kortdurende opname in het ziekenhuis.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.