Chordotomie

Chordotomie is een behandeling tegen erge zenuwpijn bij kanker aan 1 kant van het lichaam en die niet op een andere manier acceptabel te behandelen is.

Bij een chordotomie onderbreekt de arts de centrale zenuw die de pijn doorgeeft in de hals bij het ruggenmerg. Hiervoor wordt een naald gebruikt die heel plaatselijk kan worden opgewarmd.

Hoe werkt chordotomie?

De arts onderbreekt de zenuwbaan in de nek, vlak onder het oor. Hij of zij behandelt de zenuw aan de tegenovergestelde kant van waar de pijn zit. Het is een ingewikkelde behandeling die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Aanvullende mondelinge uitleg wordt altijd voor deze behandeling gegeven om goed de voor- en nadelen en bijwerkingen te bespreken. Voor een chordotomie moet u een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Wanneer is chordotomie zinvol?

  • Pijnstillers werken niet goed of geven te veel bijwerkingen, en:
  • De pijn zit vooral in één lichaamshelft. Bij behandeling van twee lichaamshelften werkt chordotomie meestal niet goed.

Chordotomie is alleen effectief tegen de pijn. Uw gevoel van ziek zijn wordt er niet minder door. Het is belangrijk dat we dit goed met u van tevoren bespreken.

Waar wordt chordotomie gedaan?

Chordotomie wordt gedaan op de pijnkliniek met een kortdurende opname in het ziekenhuis.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.