Chemotherapie plaatselijk creme

Wat is chemotherapie plaatselijk met crème

Sommige aandoeningen worden behandeld met plaatselijke chemotherapie door middel van een crème. Vaak wordt dit geneesmiddel gebruikt bij de behandeling van huidkanker. Er zijn verschillende soorten crèmes, de arts bepaalt samen met u welke crème u krijgt.

Soorten chemotherapie plaatselijk met crème

Aldara: crème dat uw afweersysteem stimuleert om stoffen aan te maken die helpen de huidkankercellen te bestrijden. Bijwerkingen kunnen zijn: jeuk, roodheid, prikkend gevoel, kleine zwellingen van de huid, pijn, branderig gevoel of irritatie. Het is normaal dat het gebied dat u insmeert er anders uit gaat zien. Dit is juist een teken dat de behandeling aanslaat.
Efudix: crème dat de afwijkende cellen van huidkanker kan vernietigen. De eerste weken zal uw huid er slechter uitzien, maar binnen een paar weken treedt er verbetering op. Dit is een teken dat de crème werkt. Bijwerkingen kunnen zijn: jeuk, branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, schilfervorming en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, moet u contact opnemen met uw arts.
Picato: gel die leidt tot het afsterven van huidkankercellen. Er zijn twee sterkten, 150 microgram voor het gezicht, de hoofdhuid en het bovenste deel van de hals of nek. 500 microgram voor de romp, de ledematen en het onderste deel van de hals of nek. Bijwerkingen kunnen zijn: roodheid, schilferen of vervellen, korstvorming, zwelling, blaren en verdwijnen van een deel van de buitenste huidlaag. Wanneer u hier veel last van heeft, kunt u uw arts raadplegen.

Wanneer krijgt u chemotherapie plaatselijk met crème?

De crème wordt gebruikt bij de behandeling van huidkanker.

Waar gebeurt chemotherapie plaatselijk met crème?

Chemotherapie plaatselijk met crème is thuismedicatie. De controle gebeurt op de afdeling dermatologie van CWZ.