Bypass operatie

Bij een bypassoperatie maakt de chirurg een omleiding (een bypass) langs vernauwde of afgesloten bloedvaten.

De bypassoperatie wordt gedaan met een vaatprothese (een kunststof bloedvat) of met een ader van uzelf, waarbij dit laatste de voorkeur heeft. Door de bypass kan het bloed weer beter stromen.

Wanneer krijgt u een bypass operatie?

Als u last heeft van slagaderverkalking kan een bypass operatie nodig zijn. Bij de meeste mensen probeert de arts eerst of looptherapie in combinatie met medicijnen helpen tegen de klachten van slagaderverkalking.

Vernauwde bloedvaten kunnen ook weer open worden gemaakt door middel van dotteren. Dit is een veel minder ingrijpende ingreep dan een bypass operatie. Daarom bekijkt de arts eerst of u gedotterd kan worden. Als dit niet het geval is kan een bypass operatie nodig zijn.

Soorten bypass operaties

Veel mensen denken bij een bypass aan het hart. Voor deze operaties wordt u verwezen naar bijvoorbeeld het Radboudumc. Bypass operaties worden ook bij andere bloedvaten gedaan. In CWZ wordt de bypass operatie gedaan bij een vernauwing van de slagaders van de benen, bijvoorbeeld bij ernstige klachten van een bedreigd been.

Bypass operatie bij slagaderverkalking

Als u zo veel last dat u vooral ’s nachts pijn heeft of dat wonden niet meer genezen, dan kan een bypass operatie nodig zijn. Voorafgaand aan de operatie zal door middel van een echo worden gekeken of uw eigen aders geschikt zijn voor een bypass operatie. De operatie gebeurt onder een ruggenprik of algehele narcose. Daarna maakt de arts een overbrugging (bypass) voor de erg vernauwde dijbeenslagader. De arts maakt de bovenste aansluiting van de bypass bij uw lies vast en de onderste boven of onder uw knie.

Waar gebeurt een bypass operatie?

De behandeling van mensen met vaatproblemen gebeurt op de vaatpoli.

Folders

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.