Buikkatheter (SPC)

Een blaaskatheter is een slangetje dat de urine afvoert vanuit de blaas.

Een blaaskatheter kan via de plasbuis in de blaas gebracht worden, maar ook via de buik. Deze pagina gaat over de blaaskatheter die via de buik in de blaas komt (buikkatheter). In medische taal noem je zo’n katether een suprapubische katether (SPC).

Hoe gaat het inbrengen van een buikkatheter?

Een buikkatheter wordt meestal ingebracht onder plaatselijke verdoving, bij een volle blaas. Met een echo-apparaat kijkt de uroloog eerst of de blaas voldoende gevuld is. Zo nodig wordt via een katheter in de plasbuis de blaas bijgevuld.

De uroloog verdooft de huid net boven het schaambeen en maakt daarna een kleine snede. Hij prikt de blaas aan met een dikke naald die in een holle buis zit. Als hij de naald weghaalt blijft die buis zitten. De katether brengt hij door de buis naar binnen. De buis haalt hij vervolgens weg. Daarna vult de uroloog de ballon van de katheter met steriel water. Hierdoor blijft de katheter in de blaas zitten. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Waar gebeurt het inbrengen van een buikkatheter?

Een buikkatheter wordt meestal ingebracht op de polikliniek urologie. Het komt soms ook voor op de spoedeisende hulp en op de operatiekamer.

Waarom krijg ik een buikkatheter?

  • een buikkatheter is vaak comfortabeler dan een katheter via de plasbuis
  • met een buikkatheter is de plasbuis vrij. Het is dan mogelijk om normaal te plassen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om na een operatie het plassen weer te kunnen oefenen of als u medicatie heeft gekregen om het plassen weer op gang te brengen

Folder