Buikkatheter (SPC)

Een buikkatheter is een slangetje dat via de buik in de blaas komt en urine afvoert.

Een blaaskatheter kan via de plasbuis in de blaas gebracht worden, maar ook via de buik. Hier gaat het over de blaaskatheter die via de buik in de blaas komt (buikkatheter). In medische taal noem je zo’n katether een suprapubische katether (SPC).

  • Een buikkatheter is vaak comfortabeler dan een katheter via de plasbuis.
  • Met een buikkatheter is de plasbuis vrij. Het is dan mogelijk om normaal te plassen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om na een operatie het plassen weer te kunnen oefenen of als u medicatie heeft gekregen om het plassen weer op gang te brengen.
Toon meer

Hoe verloopt het inbrengen van een buikkatheter?

Een buikkatheter wordt meestal ingebracht onder plaatselijke verdoving, bij een volle blaas. Met een echo-apparaat kijkt de uroloog eerst of de blaas voldoende gevuld is. Zo nodig wordt via een katheter in de plasbuis de blaas bijgevuld.

De uroloog verdooft de huid net boven het schaambeen en maakt daarna een kleine snede. Hij prikt de blaas aan met een dikke naald die in een holle buis zit. Als hij de naald weghaalt blijft die buis zitten. De katether brengt hij door de buis naar binnen. De buis haalt hij vervolgens weg. Daarna vult de uroloog de ballon van de katheter met steriel water. Hierdoor blijft de katheter in de blaas zitten. De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Waar vindt het inbrengen van een buikkatheter plaats?

Een buikkatheter wordt meestal ingebracht op de afdeling urologie. Het komt soms ook voor op de spoedeisende hulp en op de operatiekamer.

Folder

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.