Botuline-toxine behandeling

Wat is een botuline-toxine behandeling?

U krijgt een behandeling met botuline-toxine. Deze behandeling wordt toegepast bij overmatige spieraanspanning bijvoorbeeld bij blepharospasme (krampachtige spiersamentrekking rondom de ogen of torticollis (scheef- of draaistand van de nek). Ook kan de werking van klieren worden onderdrukt. De meest voorkomende behandelingen van klieren zijn de behandeling van de zweetklieren in de oksels bij overmatig transpireren of van de speekselklieren bij overmatige speekselproductie.

Duur van het onderzoek

De behandeling duurt meestal 15 minuten. Als u voor de eerste keer komt, kan de behandeling iets langer duren.

Hoe wordt een botuline-toxine behandeling gedaan?

  • Als u voor de eerste keer komt, bespreekt de neuroloog of de klinisch neurofysioloog eerst met u wat uw klachten zijn.
  • Als het klachten van de spieren zijn, beoordeelt hij welke spieren verantwoordelijk zijn voor de klachten. Vaak gebeurt dit met behulp van een naald-EMG (elektromyogram). Met een dun steriel naaldje wordt een spier aangeprikt. De activiteit van de spier kan hoorbaar en zichtbaar worden gemaakt. Als besloten wordt tot behandeling over te gaan, wordt met dezelfde naald een oplossing met botuline-toxine toegediend.
  • Als het om behandeling van klieren gaat, bespreekt de dokter eerst met u wat uw klachten zijn. Er wordt uitleg gegeven over de behandeling en als u dit wenst, krijgt u een injectie.
  • Bij behandeling van de speekselklieren wordt met een dun steriel naaldje een kleine hoeveelheid botuline-toxine in enkele speekselklieren (meestal één voor elk oor) gespoten.
  • Bij behandeling van de oksels wordt de huid voorafgaand aan de behandeling verdoofd met zalf. Er wordt daarna op meerdere plaatsen per oksel een hoeveelheid botuline-toxine-oplossing toegediend.
  • Bij de behandeling van chronische migraine krijgt u bij het eerste bezoek aan de afdeling KNF uitleg hierover.

Hoe snel werkt de behandeling en hoe lang houdt de werking aan?

Pas na 5 tot 7 dagen zult u effect van de behandeling kunnen bemerken. De duur van de werking verschilt per persoon en per aandoening. Meestal houdt de werking 2 tot 3 maanden tot een half jaar aan. Het resultaat is in ieder geval niet blijvend en de behandeling zal daarom om de 2 tot 6 maanden herhaald moeten worden.

Complicaties en bijwerkingen

Heel soms kan een kleine bloeduitstorting ontstaan op de plaats van de injectie. Vermeld aan de arts als u bloedverdunners gebruikt. In een enkel geval kunnen tijdelijke slikklachten ontstaan als de spieren aan de voorzijde van de hals behandeld worden. Ook kan de behandelde spier iets te veel verzwakt raken, waardoor u in plaats van overmatige aanspanning last hebt van zwakte in de betreffende spier. Ook dit is van tijdelijke aard. 

Folder

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.