Blokkade lumbale zenuwwortel

De pijnklachten worden behandeld met behulp van een zenuwblokkade.

Om uw pijn te behandelen komt u in aanmerking voor een zenuwblokkade. Een zenuwblokkade blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuw, waardoor de pijn vermindert of geheel kan verdwijnen.

Toon meer

De lumbale zenuwwortel bevindt zich net buiten het ruggenmerg en daar vandaan naar de benen. De zenuw zorgt er onder andere voor dat de spieren van de benen aangespannen kunnen worden. In de zenuw zit een verdikking. Deze verdikking geeft de pijnsignalen door. Door dit gedeelte te verdoven kan er dus pijnvermindering zijn. Meestal wordt deze behandeling pas uitgevoerd als eerdere behandelingen niet hebben geholpen.

Hoe wordt een zenuwblokkade gedaan?

De behandeling wordt uitgevoerd bij de lendenwervels, onderin de rug. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Allereerst wordt de plaats van de behandeling door middel van röntgendoorlichting bepaald en afgetekend op de huid. Na het schoonmaken van de huid met een desinfecterende vloeistof wordt de rug met steriele doeken afgedekt. Onder plaatselijke verdoving wordt een dunne naald bij de zenuw geplaatst. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van doorlichting met röntgenstraling, die laat zien of de naald de juiste plaats heeft bereikt. De plaatselijke verdoving kan een kort, branderig gevoel geven. Ook kunt u tintelingen of een kortdurende pijn ervaren op het moment dat de naald bij de zenuw komt.

Via de naald wordt een plaatselijke verdoving met of zonder een ontstekingsremmende vloeistof ingespoten. Ook kan deze behandeling met elektriciteit plaatsvinden: deze behandeling heet PRF (gepulseerde radiofrequentie behandeling). De ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Waar wordt een zenuwblokkade gedaan?

Een zenuwblokkade gebeurt op de pijnkliniek.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.