Bloedvaten behandeling

Wat is een behandeling van bloedvaten?

Voordat een eventuele behandeling uitgevoerd wordt krijgt u eerst een angiografie.

Hierbij worden de bloedvaten afgebeeld en beoordeeld. Aansluitend kan er een behandeling worden gedaan.

In CWZ worden er verschillende behandelingen uitgevoerd.
De verschillende behandelingen zijn:

  • Dotterbehandeling
  • Stentplaatsing
  • Embolisatie
  • Thrombolyse

Voor de behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis en moet u minimaal één nacht blijven. De opnamedatum, behandeldatum en de plaats waar u zich meldt krijgt u op de afspraak met de verpleegkundig specialist vaatchirurgie of van uw behandelend arts.

Wat is een dotterbehandeling?

Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwd of afgesloten bloedvat weer wijder of doorgankelijk gemaakt. Dit gebeurt door via de katheter een ballonnetje op te blazen in het vernauwde bloedvat. Wanneer dat nodig is wordt er een stent in het bloedvat achtergelaten. Dit om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwd raakt.

Wat is een stentplaatsing?

Een stent is een klein buisje, gemaakt van flexibel metaaldraad of kunststof. Een stent verstevigt het bloedvat en zorgt ervoor dat deze goed open blijft. Ook de stent wordt met behulp van een katheter geplaatst. Om de stent goed op zijn plaats te houden in het bloedvat wordt er meestal in de stent nog een keer gedotterd. Als het dotteren of het plaatsen van de stent klaar is, haalt de arts de katheter weer uit uw lies.

Wat is een thrombolyse?

Een trombolyse is een behandeling bij een bloedvat dat afgesloten is door een stolsel.. Hoe eerder een patiënt een trombolyse krijgt, hoe minder kans op blijvende schade. Bij trombolyse krijgt iemand een infuus met stolseloplossende medicijnen.

Wat is een embolisatie?

Bij een embolisatie wordt er een bloedvat afgesloten door het inspuiten van een embolisatie stof via de katheter. Dit wordt meestal gedaan om een bloeding te stoppen.

Waar in CWZ wordt een behandeling van bloedvaten gedaan?

Een behandeling van bloedvaten gebeurt op de afdeling radiologie van CWZ of op de operatiekamer.

Meer over de behandeling van bloedvaten in CWZ