Bloedtransfusie

Bij een bloedtransfusie krijgt u bloed via een infuus.

Het bloed loopt via een slangetje in uw ader. Tijdens de bloedtransfusie houdt een verpleegkundige in de gaten of alles goed gaat. De verpleegkundige meet regelmatig uw bloeddruk, uw temperatuur en uw polsslag. 

Toon meer

Het bloed voor transfusie is in Nederland heel veilig. Al het bloed komt van medisch gekeurde donoren en is onderzocht op bepaalde ziekten als hepatitis, syfilis en hiv/aids. Het donorbloed moet wel goed bij uw eigen bloed passen. Daarom moet de arts weten welke bloedgroep u hebt. In het laboratorium laat zij testen of het donorbloed bij uw bloed past.

Soorten bloedtransfusies

  • Er zijn verschillende soorten bloedtransfusies. Nooit wordt het compleet bloed gegeven. Het donorbloed wordt gesplitst.
  • Meestal zijn alleen de rode bloedcellen nodig. Dat is bij ernstige bloedarmoede of bloedverlies door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie.
  • Soms zijn er mensen met te weinig bloedplaatjes die zorgen voor de bloedstolling. Dan krijg je alleen bloedplaatjes.
  • De bloedcellen zitten in bloedplasma. Daarin zitten ook eiwitten die te maken hebben met stolling van het bloed. Een plasma infuus kan nodig zijn om die aan te vullen. Bij zeldzame aandoeningen kan het nodig zijn het eigen plasma te vervangen door donorplasma (plasmaferese). Dat gebeurt op de dialyseafdeling.
  • Bij heel grote bloedingen geef je zowel rode bloedcellen als bloedplaatjes en plasma.
  • Bij pasgeboren baby’s kan het gebeuren dat het eigen bloed wordt afgebroken (de “gele baby’s”). Dan is soms het vervangen van het eigen bloed nodig. Dat gebeurt met een wisseltransfusie. Hiervoor levert de bloedbank een speciaal bereid bloedzakje.
  • Een bloedtransfusie met uw eigen bloed. Dat is soms mogelijk bij bepaalde operaties. Enige tijd vóór de operatie kunt u uw eigen bloed geven. Hebt u na de operatie bloed nodig, dan krijgt u uw eigen bloed weer terug.

Waar gebeurt een bloedtransfusie?

U kunt bloed krijgen op een verpleegafdeling of op de afdeling dagbehandeling of tijdens een operatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.