Behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels

Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd bij rugpijn met eventuele uitstraling in de benen, meestal tot in de knie.

Om uw pijn te behandelen komt u in aanmerking voor een behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels. Deze steungewrichtjes heten de lumbale facetgewrichten. Ze bevinden zich aan de zijkanten van de lendenwervels.

Hoe verloopt een behandeling van de steungewrichtjes van de hals?

Er zijn verschillende manieren om de behandeling uit te voeren:

Diagnostische blokkade van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten
Als het nog niet helemaal duidelijk is waar de pijn vandaan komt, worden de steungewrichtjes ingespoten met een verdovingsmiddel. Als de pijn dan direct afneemt is het zeer waarschijnlijk dat de pijn daar vandaan komt. Meestal blijft de pijn een aantal uren weg.

Definitieve blokkade van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten
Als het vrij zeker is dat de pijn door de steungewrichtjes komt, kan een langer werkende blokkade worden uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van warmte. De zenuw wordt blootgesteld aan warmte waardoor de prikkelgeleiding wordt onderbroken. Hierdoor wordt de pijn minder. Soms heeft het resultaat pas na enige tijd effect en soms wordt de pijn de eerste twee weken erger. In sommige gevallen heeft de behandeling helemaal geen resultaat.

Stroombehandeling van de zenuwtakjes van de lumbale facetgewrichten
Soms wordt gekozen om de zenuwtakjes niet te onderbreken met warmte maar met elektrische stroom. De zenuwtakjes worden blootgesteld aan een elektrisch veld. Het doel is om de prikkelgeleiding door de betreffende zenuw te verminderen en te zorgen dat u minder pijn heeft. De zenuwtakjes raken hierdoor niet beschadigd. Het kan zijn dat het resultaat van de behandeling pas na enige tijd merkbaar is. Soms heeft de behandeling geen resultaat. Ook de duur van dit effect kan zeer wisselend zijn.

Waar vindt de behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels plaats?

De behandeling van de steungewrichtjes van de lendenwervels gebeurt op de pijnkliniek.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.