Behandeling van baarmoederkanker

Bij baarmoederkanker kan de baarmoeder op verschillende manieren verwijderd worden.

Mogelijkheden bij baarmoederkanker

Bij baarmoederkanker kan de baarmoeder op verschillende manieren verwijderd worden. Hoe ingrijpend de operatie zal zijn hangt af van het stadium van de ziekte. Bij een vroeg stadium van de ziekte zijn er 3 verschillende operatie mogelijkheden. De arts bespreekt van tevoren welke operatie bij u het beste is.

  • operatie via de vagina (vaginale hysterectomie). Dit kan als de baarmoeder niet te groot is en al iets naar beneden is gezakt. U herstelt snel en u krijgt geen zichtbaar litteken. Er komt alleen een litteken binnen in de vagina.
  • kijkoperatie (laparoscopie). Bij sommige vrouwen is de baarmoeder wel klein, maar niet genoeg verzakt voor een operatie via de vagina. Zij kunnen kiezen voor een kijkoperatie.
  • operatie via de buik (abdominale hysterectomie). Zo'n operatie is nodig bij een grote baarmoeder. De arts maakt dan een horizontale snee van 10 tot 15 cm net boven het schaambeen. Soms is het nodig om een grotere snee of een verticale snee te maken. Bijvoorbeeld als de baarmoeder erg groot is.

Als de baarmoeder wordt verwijderd worden meestal ook de baarmoederhals en baarmoedermond weggehaald. De gynaecoloog zal met u bespreken of ook de eileiders en/of de eierstokken verwijderd moeten worden, meestal worden deze direct meegenomen.

Als er aanwijzingen zijn dat de ziekte in een later stadium wordt ontdekt kan er een stadieringsoperatie of debulking-operatie volgen. Voor meer informatie zie folder.

Digitale keuzehulp helpt kiezen

Met een digitale keuzehulp geeft de afdeling gynaecologie van CWZ haar patiënten nóg beter inzicht in hun mogelijkheden. In vijf stappen ziet de patiënt direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de gynaecoloog, kan zij vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij haar past.

Test keuzehulp bij 3 aandoeningen
Sinds april 2017 test CWZ de keuzehulp bij drie aandoeningen: vleesbomen, hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, en verwijderen van de baarmoeder. Maar liefst 75% van de vrouwen vult de lijst in. Gynaecoloog Jan de Kruif hoort veel positieve reacties na het gebruik: ‘Mensen voelen zich door de keuzehulp goed geïnformeerd en kunnen daardoor ook een actieve rol pakken tijdens het consult. Bovendien neemt de stress over het nemen van de juiste beslissing af.

> Lees het interview met patiënt Kim van de Water

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.