Basaalcelcarcinoom (huidkanker) verwijderen

Bij deze behandeling verwijdert de arts een basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

Het is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de onderste cellen van de opperhuid. Andere namen voor de aandoening zijn basalioom of basocellulair carcinoom.

Per jaar wordt in Nederland bij meer dan 20.000 mensen een basaalcelcarcinoom vastgesteld. Dit aantal neemt jaarlijks toe. Een basaalcelcarcinoom komt vooral voor bij ouderen maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen. Vaak is het nodig om enkele jaren en soms levenslang onder controle van de dermatoloog te blijven

Toon meer

Hoe verloopt het verwijderen van basaalcelcarcinoom (huidkanker)?

  • De plastisch chirurg zal het basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch verwijderen (excisie). Hierbij houdt hij rekening met het cosmetische resultaat.
  • Als het niet mogelijk is om het onder plaatselijke verdoving te verwijderen, gebeurt dit onder narcose.
  • Soms kan de plastisch chirurg de wondranden niet direct sluiten. Dan verschuift hij huid van elders in de omgeving zodat de wond toch mooi sluit (transpositie van huid).
  • In sommige gevallen is een huidtransplantatie een optie. Na het wegsnijden van het basalioom plaatst de plastisch chirurg een stukje huid van ergens anders in het wondgebied.

Waar vindt het verwijderen van basaalcelcarcinoom (huidkanker) plaats?

De ingreep wordt uitgevoerd op de operatiekamers in CWZ door plastische chirurgie.

Praktische informatie

Komt u naar CWZ?

Draag bij verkoudheidsklachten, luchtwegklachten en/of griepklachten een medisch mondkapje. Deze liggen bij de ingangen van het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij elke afspraak neemt u mee: een identiteitsbewijs (geldig paspoort, identiteitskaart of rijbewijs), zorgverzekeringspas en een actueel medicijnoverzicht (AMO).

Bereid u goed voor

Bedenk thuis al wat u tijdens uw afspraak wilt vragen. Als u goed op de hoogte bent, neemt u besluiten die passen bij uw persoonlijke situatie. Dit heet samen beslissen.

Melden bij een Meldpunt

U meldt zich voor een afspraak bij een Meldpunt. U kunt zich aanmelden met uw identiteitsbewijs bij een aanmeldzuil of bij een medewerker.

MijnCWZ

Via het beveiligde patiëntportaal MijnCWZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien die bij ons bekend zijn.