3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die informatie te krijgen. Dat helpt bij het nemen van de juiste beslissing.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Kunt u na de operatie weer sporten, verhoogt de behandeling uw overlevingskans of vermindert het de pijn? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen. 

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat deze het medische advies hierop kan aanpassen. 

3 goede vragen brengt dialoog op gang

3 goede vragen is een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten FMS. Doel is patiënten én zorgverleners te helpen om de communicatie te verbeteren. 

Patiënt

'Als patiënt hoor je vaak wat je wílt horen.' Patiënt over 3 goede vragen >

Arts

'Vragen houden dokter én patiënt bij de les.' Internist-hematoloog over 3 goede vragen >

Patiëntenvoorlichter

'Goede voorlichting helpt'. Patiëntenvoorlichter over 3 goede vragen >

Cliëntenraad

'Een beter gesprek, daar gaat het om.' Lid cliëntenraad en oud-patiënt over 3 goede vragen >

Folder