Wijnvlek / aardbeivlek

Sommige baby's hebben direct of kort na hun geboorte een rode vlek in het gezicht: een geboortevlek.

Er zijn verschillende soorten geboortevlekken. Bijvoorbeeld de wijnvlek en het hemangioom (aardbeivlek). De Latijnse naam voor wijnvlek is naevus flammeus.

Waarom naar CWZ met een wijnvlek / aardbeivlek?

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huidpatiënten Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.

Klachten / symptomen wijnvlek en aardbeivlek

  • Een hemangioom (aardbeivlek) is bij de geboorte een kleine platte, rode plek. Hij wordt in het eerste jaar groter en dikker. Daarna trekt hij langzaam weg. Bij de meeste kinderen is het hemangioom rond het zevende jaar verdwenen. Sommige hemangiomen moeten wel worden behandeld: grote hemangiomen en hemangiomen die op vervelende plaatsen zitten (bij het oog, op de neus of lip). Deze kunnen problemen geven. Veel kinderen houden er bijvoorbeeld littekens aan over. En door een hemangioom bij het oog kan uw kind slechter gaan zien. Wijnvlekken zijn aangeboren rode vlekken op de huid. Ze zitten vaak in de hals en in het gezicht.
     
  • Een wijnvlek komt door een afwijking van bloedvaatjes. Er zitten op die plek heel veel kleine bloedvaatjes in de huid. De vlek is daardoor roze tot paars. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak roze uit. De bloedvaatjes kunnen verder gaan uitzetten. De wijnvlek wordt dan donkerder en dikker.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.