Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen.

Krijgt u elke keer na het eten van een bepaald voedingsmiddel vervelende klachten? Dan kan het zijn dat u een voedselintolerantie hebt. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die voedselintolerantie veroorzaken heten triggers. 

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is lactose-intolerantie. Hierbij kunnen de darmen de suiker die voorkomt in melk niet verteren.

Veel mensen met voedselintolerantie kunnen niet tegen voedingsmiddelen die prikkelende stoffen bevatten, zoals pinda's, eieren en soja. Ook kunnen ze vaak niet tegen conserveringsmiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen (additieven).

Voedselintolerantie is iets anders dan voedselallergie.

Toon meer

Klachten / symptomen voedselintolerantie

Klachten kunnen optreden direct na het eten van bepaald voedsel:

  • misselijkheid
  • overgeven
  • buikpijn 
  • diarree of juist verstopping.

Waarom naar CWZ met voedselintolerantie?

In CWZ zijn deskundige MDL-artsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij zullen naar u luisteren en uw klachten serieus nemen. Zowel de patiënt als de huisarts kan rechtstreeks contact opnemen met de MDL-arts.