Vleesbomen

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels in de wand van de baarmoeder. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel. Ze kunnen aan de binnen- en de buitenkant van de baarmoeder zitten. Vleesbomen komen vrij veel voor. Een andere naam voor vleesbomen is myomen.

Klachten / symptomen vleesbomen

Vleesbomen groeien door vrouwelijke geslachtshormonen. De meeste vleesbomen blijven vrij klein, maar sommige groeien door. Een enkele keer wordt een vleesboom zelfs zo groot als een voetbal. Na de overgang worden vleesbomen weer kleiner en verdwijnen ze gedeeltelijk. Veel vrouwen merken niet dat ze vleesbomen hebben. Sommige vrouwen krijgen wel klachten, zoals:

Digitale keuzehulp helpt kiezen

Met een digitale keuzehulp geeft de afdeling gynaecologie van CWZ haar patiënten nóg beter inzicht in hun mogelijkheden. In vijf stappen ziet de patiënt direct de mogelijke behandelopties en de voor- en nadelen van elke optie. Aan de hand van enkele vragen en in overleg met de gynaecoloog, kan zij vervolgens een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij haar past.

Test keuzehulp bij 3 aandoeningen
Sinds april 2017 test CWZ de keuzehulp bij drie aandoeningen: vleesbomen, hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, en verwijderen van de baarmoeder. Maar liefst 75% van de vrouwen vult de lijst in. Gynaecoloog Jan de Kruif hoort veel positieve reacties na het gebruik: ‘Mensen voelen zich door de keuzehulp goed geïnformeerd en kunnen daardoor ook een actieve rol pakken tijdens het consult. Bovendien neemt de stress over het nemen van de juiste beslissing af.

> Lees het interview met patiënt Kim van de Water

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.