Diagnostische hysteroscopie

Wat is een diagnostische hysteroscopie?

Bij een diagnostische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de vagina naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek zijn kleine ingrepen mogelijk, zoals het verwijderen van een (kleine) poliep of een spiraal waarvan de touwtjes niet meer zichtbaar zijn. Voor grotere ingrepen is meestal een therapeutische hysteroscopie nodig.

Hoe wordt een diagnostische hysteroscopie gemaakt?

Een diagnostische hysteroscopie gebeurt zonder verdoving of alleen een plaatselijke verdoving. U neemt plaats op een onderzoekstoel met uw benen in de beensteunen.

  • Eerst doet de gynaecoloog een inwendig onderzoek en voelt hoe groot de baarmoeder is en hoe deze ligt. Daarna opent de gynaecoloog uw vagina met een speculum (eendebek). De baarmoedermond wordt zichtbaar en kan met een tangetje worden vastgepakt. Bij plaatselijke verdoving wordt de baarmoedermond verdooft met enkele prikjes. Hier voelt u waarschijnlijk niet veel van.
  • Vervolgens brengt de gynaecoloog de hysteroscoop via de vagina in de baarmoederholte. De voor- en achterwand van de baarmoeder liggen tegen elkaar aan. Door de kijkbuis komt de vloeistof om de baarmoederholte te kunnen bekijken. Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog geen gebruik maakt van een speculum en tangetje, maar de kijkbuis direct inbrengt in de vagina en in de baarmoederhals. Met de hysteroscoop bekijkt de arts de binnenkant van de baarmoeder.
  • Het hele onderzoek duurt ongeveer maar een kwartier, bij kleine ingrepen kan het wat langer duren.

Door een diagnostische hysteroscopie kan de baarmoeder verkrampen. Dit lijkt op menstruatiepijn. Om de pijn te verzachten krijgt u vooraf pijnstillers.

 

Waar gebeurt een diagnostische hysteroscopie?

Een diagnostische hysteroscopie gebeurt op de polikliniek gynaecologie.

Meer over diagnostische hysteroscopie

U verlaat hiermee de informatiepagina's over aandoening vaginaal bloedverlies na overgang.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.