Stressincontinentie vrouw

Wat is incontinentie?

Mensen met (urine-)incontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden. Incontinentie is geen ziekte. Het is een symptoom van een ziekte of een beschadiging. Veel mensen met incontinentie schamen zich ervoor, maar er is vaak wel iets aan te doen.

Klachten / symptomen incontinentie

Er zijn 2 vormen van incontinentie. Deze komen apart voor, maar kunnen ook in een mengvorm voorkomen:

  • Inspanningsincontinentie of stressincontinentie: mensen met inspanningsincontinentie kunnen hun plas niet goed ophouden bij inspanning, zoals lachen, hoesten, niezen, tillen, traplopen, rennen of springen.
  • Aandrangincontinentie of urge incontinentie: mensen met aandrangincontinentie voelen wel de aandrang om te plassen, maar kunnen dit niet lang genoeg ophouden om op tijd bij de wc te komen.

Waarom naar CWZ?

  • Het CWZ was een van de eerste ziekenhuizen met een vrouwenpoli. We hebben dus jarenlange ervaring in onderzoek en behandeling van vrouwen incontinentie. Volgens de Consumentenbond zijn wij ‘Koploper behandeling stressincontinentie’.
  • Het vrouwen incontinentieteam is een multidisciplinair team. Daarin werken samen: urologen, gynaecologen, een bekkenbodemtherapeut en een gespecialiseerd verpleegkundige. Wij kijken dus vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem.
  • Binnen 2 afspraken/bezoeken aan het ziekenhuis stellen we de diagnose. Meteen na de tweede afspraak krijgt u een behandelvoorstel en leefstijladvies.
  • Binnen 1 week krijgt u een oplossingsvoorstel.
  • In dit filmpje vertelt een patiënte over haar ervaringen met het vrouwen incontinentie team.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.